Published On: mar, Noi 8th, 2011

Biblioteca Judeteana celebreaza 190 de ani de la nasterea lui Dostoievski

Share This
Tags

Biblioteca Judeteana Panait Istrati va gazdui maine un eveniment cultural, “Dostoievski si sufletul rus”, organizat pentru a celebra 190 de ani de la nasterea scriitorului rus Fiodor Mihailovici Dostoievski.

Dostoievski a fost unul din cei mai importanti scriitori rusi, ale carui opere au avut un efect profund si de durata asupra fictiunii din secolul al XX-lea. Adesea prezentând personaje aflate în stari de constiinta extreme sau fracturate, operele sale demonstreaza un talent extraordinar pentru patrunderea psihologiei umane si analiza politicii sociale si spirituale a societatii din Rusia epocii sale. Multe dintre operele sale au fost profetice si el a fost un precursor al unor idei moderne. Se spune despre el ca este parintele existentialismului, în special în “Însemnari din subterana”, volum descris de Walter Kaufmann drept „cea mai buna uvertura pentru existentialism scrisa vreodata”.

Este unul dintre cei mai importanti autori din literatura universala, a carui opera este o stralucita replica literara si filosofica la criza sociala si spirituala a vremii sale, zugravind ciocniri polifonice între personaje originale si paradoxale, aflate într-o permanenta si pasionanta cautare a armoniei sociale si umane, marcate de un profund psihologism si tragism.

Acest eveniment va presupune o expozitie documentara, fiind evidentiate operele de referinta ale scriitorului, critica literara cat si aspectele cele mai importante din viata acestuia.

Comentarii

comentariu

About the Author

-