Published On: joi, Noi 17th, 2011

Asta-i adevarul!

Share This
Tags

Lipsa unor lecturi sistematice sta la baza saraciei de vocabular, conduce invariabil la ticuri verbale, la expresii standard. Pe langa limbajul colorat vulgar cu cuvinte de argou, se utilizeaza, mai nou, englezisme, de tipul “cool”, “job” si altele asemenea.

Limba romana dispune de un lexic deosebit de bogat. O cunoastere, cat de cat, a fondului principal de cuvinte din limba noastra materna ne asigura o exprimare nuantata, eleganta, convingatoare.

Recent, doar un fragment dintr-o telenovela romaneasca mi-a pus pe tapet o expresie exclusivista, autoritara chiar, anume: “adevarul este ca…”, cu variantele “asta-i adevarul gol-golut” sau pur si simplu “asta-i adevarul”.

Expresia acopera lipsa unei argumentatii corespunzatoare, a unor idei convingatoare. Este simplu sa dai verdicte, sa inchizi calea dialogului, afirmand, sustinand ca detii adevarul intr-o problema ori alta. Dar cat neadevar incape in spatele unei asemenea afirmatii transante cu grav iz de dictatura verbala! Sa avem pardon!

Cine, pe lumea asta, se poate lauda ca detine adevarul absolut?! Nu cumva o exprimare mai nuantata s-ar potrivi mai bine?! Ceva de tipul “dupa parerea mea, cred ca ACESTA ar fi adevarul!

Sa fim constienti de faptul ca adevarul absolut este apanajul Dumnezeirii, iar ce afirmam noi, ce sustinem noi, este “doar” o latura subiectiva a unui adevar personal.

De aceea spun si sustin, sa nu ne hazardam in a absolutiza idei, concepte, sintagme, dandu-le aura de adevar absolut, imuabil, caci, din pacate, riscam sa intram in grava contradictie cu “adevarurile” celorlalti, cu argumentele mai mult sau mai putin pertinente ale partenerilor de dialog. Si de aici vor decurge neintelegerile, adica un fel de dialog al surzilor, sau “vorbirea in paralel”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-