Published On: joi, Noi 17th, 2011

95 de ani de la nasterea dirijorului si compozitorului brailean Traian Mihailescu

Share This
Tags

Traian Mihailescu s-a nascut pe 17 noiembrie 1916 la Braila, iar primele notiuni de educatie muzicala le primeste la Societatea Filarmonica “Lyra” din orasul natal, de unde pleaca mai apoi la Bucuresti, pentru a-si desavarsi studiile la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica. Acolo are sansa de a lucra cu mari profesori si artisti ai timpului, printre care Mihail Jora la compozitie, Theodor Rogalski la orchestratie si Dimitrie Cuclin la istoria muzicii.

Intre anii 1941 si 1943 colaboreaza cu Orchestra Simfonica Radio, unde isi incepuse cariera de violonist. In 1946 se stabileste pentru cativa ani la Timisoara, fiind interesat de intemeierea Operei de Stat, al carei membru fondator este.

Pe 5 iunie 1947, Traian Mihailescu introduce in repertoriul noului teatru liric prima opereta, “Casa cu trei fete” de Franz Schubert si tot el introduce primul spectacol autentic de balet in trei acte, “Invitatie la vals” de Weber, dupa montarea coregrafica a acestei piese simfonice.

In 1954 se stabileste la Iasi, unde activeaza ca dirijor al Operei de Stat, profesor de vioara la Liceul de Muzica si Arte Plastice “Octav Bancila” din localitate si ca profesor titular al catedrei de orchestratie a Conservatorului George Enescu. Se stinge din viata la 19 mai 1975.

Printre cele mai importante compozitii ale sale se numara “Millo director” opera bufa, opera lirica miniaturala “Emotie in familie”, muzica de balet “Poveste de dragoste” sau fresca simfonica “Cantilena”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-