Published On: lun, Noi 14th, 2011

95 de ani de la moartea lui Henryk Sienkiewicz

Share This
Tags

Anul acesta, pe 15 noiembrie, se implinesc 95 de ani de la moartea scriitorului polonez  Henryk Sienkiewicz. Acesta s-a nascut pe 5 mai 1846 la Wola Okrzejska in Polonia si a murit pe 15 noiembrie 1916 la Vevey, in Elvetia.

A fost unul dintre cei mai importanti prozatori polonezi, scriind numeroase romane si nuvele, acesta fiind si motivul pentru care a fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1905.

Nu a fost pasionat de invatatura, motiv pentru care renunta la scoala in 1865, fara a-si sustine examenul de maturitate. Il va promova un an mai tarziu, cand se inscrie mai intai la Facultatea de Drept, apoi la Medicina si in cele din urma la Filosofie.

Pana in 1876 colaboreaza la diferite publicatii poloneze, cand impreuna cu cativa prieteni pleaca in California pentru a-si deschide o ferma. Aici va fi marcat de planul de exterminare a indienilor si de dramele traite de imigrantii polonezi, iar cu ocazia vizitelor facute compatriotilor descopera prototipurile multor personaje din cartile sale.

Intors in tara in 1878, incepe sa lucreze la trilogia istorica ce cuprinde romanele “Prin foc si sabie”, “Potopul” si “Pan Wołodyjowski”. In 1886 face o calatorie in Orient si ajunge sa viziteze si Bucurestiul.

In timpul Primului Razboi Mondial organizeaza in Elvetia, impreuna cu Ignacy Paderewski, un pianist, compozitor si om politic polonez, “Comitetul de ajutorare a victimilor războiului din Polonia”. Tot in Elvetia se si stinge din viata in 1916, iar 8 ani mai tarziu ramasitele ii sunt aduse in Polonia.

Printre cele mai importante opere ale sale se numara “Prin foc si sabie”, “Potopul”, “Pe tarmul insorit”, “Pe campul de glorie”, “Prin pustiu si jungla” si multe altele.

Comentarii

comentariu

About the Author

-