Published On: mie, Noi 16th, 2011

195 de ani de la nasterea poetului Andrei Muresanu

Share This
Tags

Andrei Muresanu s-a nascut la 16 noiembrie 1816 la Bistrita, intr-o familie de oameni simpli. Din cauza situatiei financiare dificile, el este singurul care isi continua studiile, unul dintre fratii sai ajungand cantaret bisericesc, iar celalalt morar ca tatal lor. Primii pasi in educatia mai inalta ii face alaturi de un batran granicer din Valea-Rocnei, pe nume Danila Dobos.

Incepand din 1832, studiaza pentru doi ani filosofia si teologia la Blaj, iar odata cu preluarea conducerii Scolii Romane din Brasov in 1837 de catre George Baritiu, acesta din urma il aduce si pe Muresanu la Brasov alaturi de el, unde activeaza ca institutor. Colaborarile la gazetele lui Baritiu, “Foaie pentru minte…” si “Gazeta de Transilvania” il ajuta sa cunoasca importante personalitati ale timpului, printre care Ion Heliade-Radulescu, Cezar Bolliac, Dimitrie Bolintineanu si Vasile Alecsandri, acest lucru influentandu-i creatiile literare.

Este membru de frunte al Revolutiei de la 1848, participand in delegatia Brasovului la Adunarea de la Blaj din 1848. Cu acesta ocazie scrie poezia “Un rasunet”, publicata in revista “Foaie pentru minte, inima si literatura”, care devine marsul revolutionarilor romani din Transilvania. Mai tarziu, poezia este redenumita “Desteapta-te, romane” si este numita de Vasile Alecsandri “Marseilleza romanilor”. Din 1990 poezia devine imnul national al Romaniei.

In ultimii ani ai vietii traduce lucrarea “Noptile” a lui Carl Gustav Jung si o mare parte din “Analele” lui Tacitus, insa manuscrisele acestor traduceri nu s-au pastrat. Se pensioneaza in 1861, insa pentru ca banii nu ii ajungeau sa isi intretina familia, se hotaraste sa isi tipareasca in volum poeziile. Unicul sau volum de versuri este intitulat “Din poeziele lui Andreiu Murasanu”, dar pentru ca volumul se vinde greu, “Astra”, Asociatia Romanilor din Transilvania, ii ofera in ajutor un premiu de 50 de galbeni. Un an mai tarziu, pe 12 octombrie 1863, poetul se stinge din viata macinat de boala.

Printre cele mai importante opere ale sale se numara “Un rasunet”, “Catre martirii romani din 1848-1849”, “Eremitul din Carpati”, “Un ramas-bun de la Brasov” si multe altele.

Comentarii

comentariu

About the Author

-