Published On: vin, Noi 18th, 2011

105 ani de la nasterea pictorului Corneliu Baba

Share This
Tags

Corneliu Baba s-a nascut la 18 noiembrie 1906 la Craiova. A studiat in decursul anului 1926 la “Scoala Nationala de Arte Frumoase” din Bucuresti, iar un an mai tarziu isi continua studiile la Iasi cu ajutorul lui Nicolae Tonitza. In 1939 devine asistent al departamentului de pictura si profesor de pictura in 1946.

Picteaza pentru o scurta perioada de timp in stilul realismului socialist, iar apoi se orienteaza spre tablouri cu tarani, fiind inspirat de rascoala taranilor de la 1907. In 1955 pleaca in Uniunea Sovietica, iar la Varsovia primeste o medalie de aur in cadrul unei expozitii internationale. Mai tarziu participa la expozitii din Cairo, Viena, Helsinki si New Delhi, iar in 1964 are o expozitie personala la Bruxelles.

In pofida faptului ca in 1971 primeste decoratia Steaua Rosie, Corneliu Baba ramane putin cunoscut in Vest, fiind mai apreciat in tara natala si blocul comunist. In 1988 sufera un accident in atelierul sau, fiind in imposibilitate de a mai picta pentru cateva luni.

Spre sfarsitul vietii picteaza o serie de tablouri cu arlechini si regi nebuni, multe dintre ele ramanand in colectia personala pana la moartea sa. Se stinge din viata la 28 decembrie 1997 la Bucuresti si primeste post-mortem premiul de excelenta a Fundatiei Culturale Romane.

In prezent, cea mai mare parte a lucrarilor lui Corneliu Baba se gaseste la Muzeul de Arta Timisoara, fiind donate de catre sotia artistului si formeaza “Colectia Baba”.

Printre cele mai valoroase lucrari ale sale se numara “Odihna pe camp”, “Oameni odihnindu-se”, “Jucatorul de sah”, si multe altele.

Comentarii

comentariu

About the Author

-