Published On: lun, Noi 21st, 2011

“Sa se faca justitie!” (si recordul meu national…)

Share This
Tags

Saptamana viitoare am programate, la ICCJ, 5 (cinci) termene LUNI, MARTI, MIERCURI, JOI, VINERI. In cele trei dosare construite la comanda lui Traian Basescu. Cred ca este dreptul meu sa consider ca, in felul acesta, stabilesc un record national absolut. Acest record vine dupa recordul mondial, in curs de omologare – sper – de catre Guinness World Records, pentru procesul penal cu cel mai mare numar de martori din lume (974).

Dintre toate “reformele” perioadei de tranzitie din Romania, reforma justitiei este probabil cea mai ciudata. Pentru a o “depolitiza”, factorul politic intervine la modul cel mai direct. Sigur, nu este vorba doar de ultimii ani, dar ultimii ani au fost cei mai expresivi.

Raman la parerea ca o imbunatatire a sistemului justitiei din Romania presupune, intre altele,

- un numar corespunzator de judecatori integri,  bine pregatiti si bine remunerati;

- conditii logistice si financiare decente de lucru (sedii, sistem informatic etc);

- stabilitate legislativa;

- eliminarea rolului politic al DNA, actionand la comanda si in campanii – cand impotriva vamesilor, cand impotriva fotbalistilor sau a primarilor; eliminarea numirii sefilor Parchetelor de catre factorul politic (ministrul justitiei/presedinte), conform angajamentelor luate la intrarea in UE – asa nu am mai discuta acum de un al treilea mandat (ilegal) al lui Morar prin delegare in perioada anului electoral 2012.

In ultimii sapte ani, Traian Basescu, in siajul campaniei electorale prezidentiale din 2004, a atras stigmatul coruptiei asupra Romaniei, explicand la Bruxelles, direct sau prin intermediari, cat de grav este acest flagel in tara noastra. In timp ce el isi cauta argumente pentru a se lupta cu adversarii politici, politizand la maxim sistemul de justitie, inclusiv prin schimbari permanente de magistrati, prin fortarea unor pensionari anticipate intre judecatorii  ”neascultatori”, prin diminuarea rolului CSM – caruia ii stabilea in direct conducerea -, din pacate, fenomenul coruptiei   s-a amplificat la niveluri necunoscute, justitia nemaifiind capabila sa joace un rol de descurajare pentru un sistem profund clientelar – incurajat de Basescu pentru a-i asigura resursele financiare necesare realegerii sale din 2009. Acum, sistemul clientelar-mafiot, pastorit de Basescu, sistem ajuns la stadiul de metastaze, nu mai reactioneaza la morfina administrata selectiv de DNA.

Cunoscand aceasta situatie, Basescu  incerca sa manipuleze eventuale decizii  ale Uniunii Europene. Incearca rezolvarea dosarului Schengen in doua etape, martie si iunie 2012, si incetarea MCV-ului, in doua etape – februarie si iunie 2012, pentru a le prezenta ca “succese” ale puterii portocalii la alegerile “comasate” din noiembrie. Acesta este, de altfel, si unul din motivele pentru care alegerile locale nu trebuie sa se desfasoare la termen, in vara! Pentru ca aceste “reusite” sa poata fi mediatizate in pregatirea alegerilor.

Eliminarea MCV-ului  pana la alegeri este deci un obiectiv politic si electoral. El presupune un raport favorabil in februarie. Ce trebuie sa faca, in aceste conditii,  Traian Basescu? Simplu. Asemanator autorului genezei, el hotaraste: “Sa se faca justitie” si da si un termen – decembrie 2011.  In aceste conditii, s-ar oferi satisfactie controlorilor de  la Bruxelles, neinteresati de ceea ce, in realitate s-a dezvoltat sub aspectul criminalitatii si coruptiei in acesti ani in tara. Se incearca oferirea unui pretext pentru a incheia un capitol umilitor pentru Romania in relatia sa externa, capitol inventat de Monica Macovei, sub controlul lui Basescu. Ar fi si un bonus pentru alegeri.

Bun, dar cum sa procedam? Simplu, incalcand toate regulile bunului-simt si toate conditiile de asigurare ale dreptului la aparare. {n cazul meu, pentru a se obtine aceste obiective, saptamana viitoare  AM TERMENE DE JUDECATA LUNI, MARTI, MIERCURI, JOI si VINERI in cele trei dosare de la ICCJ.  Spre exemplu, in dosarul “afiselor electorale”, voi avea 3 (TREI) termene saptamana viitoare. Pentru ca nu au fost audiati pana acum decat 525 de martori din cei 974, sunt chemati zilnic 40-50 de martori, in doua etape (dimineata si dupa-amiaza). Va reamintesc, prejudiciul eventual adus de “Trofeul calitatii” Inspectoratul de stat pentru calitatea in constructii a fost stabilit printr-o expertiza recenta la 3700 de euro (si neimputabili mie). Puteti citi detalii in Jurnalul National din 16 noiembrie  (Dan Constantin, “Trofeul calitatii” pune DNA in ridicol…). S-a decis insa ca trebuie  ”administrate” toate probele in acest dosar pana la sfarsitul lui noiembrie. Trebuie sa se faca justitie cu orice pret, chiar cu pretul nerespectarii dreptului la aparare! Cum se poate pregati apararea de pe o zi pe alta? Cum pot avocatii sa se pregateasca pentru aceste termene fara sa aiba incheierile de sedinta? Sau cand sunt depuse vinerea? In plus, ei au si alte angajamente – in alte procese sau ca profesori la diverse universitati?! Cum pot fi audiati, in mod serios, 40-50 de martori pe zi?

In final, vreau sa va intreb: credeti ca obiectivul obtinerii unui raport favorabil MCV in februarie justifica incalcarea procedurilor si a dreptului la aparare? Credeti ca scopul electoral al lui Basescu justifica mijloacele folosite?  Ce rost au vizitele bisaptamanale (confirmate) ale lui Daniel Morar la ICCJ? Ce rost au presiunile si intimidarile care duc la pensionari in valuri ale judecatorilor de la ICCJ? Ce rost are batalia pentru un ANUMIT mod de promovare a judecatorilor, care a determinat o asa de mare nemultumire a lui Basescu fata de respingerea legii trimise de guvern la parlament?

“Sa se faca justitie” si”justitie se facu!” Cred insa ca, in aceste conditii, dispare statul de drept. Statul social a disparut de cateva luni…

Comentarii

comentariu

About the Author

-