Published On: vin, Oct 14th, 2011

Va fi implementat un sistem de alertare in caz de cutremur major

Share This
Tags

Inspectoratele pentru situatii de urgenta si comitetele de situatii de urgenta din sapte judete din Romania si opt districte din Bulgaria vor fi dotate cu un sistem de alertare in cazul unui cutremur major, sistem ce va fi conectat permanent la serverele din Bucuresti ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului. “Proiectul vizeaza realizarea unui sistem de alertare in cazul unui cutremur major – aici vorbim despre un cutremur de peste sapte grade. Este realizat pentru ISU, pentru comitetele nationale pentru situatii de urgenta, fiind folosit pentru blocarea anumitor instalatii periculoase care pot afecta populatia”, a declarat, ieri, directorul general al INCDFP, Constantin Ionescu. El a explicat ca un cutremur poate afecta imediat o mica parte a populatiei, insa, dupa cutremur, se pot produce pagube mult mai mari, care pot fi generate de explozii cauzate de acumulari de gaze, explozii in combinate petrochimice sau alte instalatii. “Si atunci ne-am gandit sa realizam un sistem care sa blocheze aceste instalatii trimitand semnalele direct din institut catre instalatii. Semnalul se transmite instantaneu, dupa evaluarea cutremurului – cat de mare a fost. Cand ajunge la instalatie, aceasta s-a blocat si, practic, se indeparteaza acest efect secundar”, a subliniat directorul institutului.

Constantin Ionescu a precizat ca semnalul se transmite la utilizatorii cu risc major la cutremure, iar sistemul permite blocarea instalatiilor si avertizarea cu un anumit timp inainte ca unda seismica periculoasa sa ajunga la locul unde se afla implementat sistemul. De exemplu, pentru Giurgiu este vorba despre 40 de secunde, in timp ce pentru Bucuresti de 25 de secunde.

Acest sistem poate fi implementat si in scoli, spitale sau cladiri administrative sau chiar la populatie. “Implementarea proiectului nostru costa 6,5 milioane de euro. Implementarea inseamna detectia semnalului de la sursele care produc cutremure, evaluare, transmiterea informatiilor catre autoritati. Transmiterea informatiilor catre toti utilizatorii este o alta aplicatie, care poate fi o aplicatie privata. Noi o furnizam in implementare unui IMM sau oricui colaboreaza cu noi si, practic, oricine poate sa instaleze un astfel de sistem. Adica un sistem care blocheaza gazele cu senzor local la beneficiar si un sistem care blocheaza tot gaze sau alte instalatii comandat de la distanta”, a spus Ionescu.

Seful INCDFP a subliniat ca implementarea sistemului de avertizare la ISU este acoperita din proiect. “Proiectul DACEA este facut pentru autoritati, mai ales ca la fiecare protectie civila sau comitet de situatii de urgenta al judetelor se va instala un sistem care va fi tot timpul conectat la serverele noastre din Bucuresti si vor primi informatii dupa cutremur cu parametrii cutremurului, harti, evaluarea anumitor pagube produse in anumite localitati din judetele respective. Cutremurul nu este neaparat ziua, ca sa ridici elicopterul si sa te duci sa vezi. Trebuie sa faci o evaluare statistica si apoi vezi pe unde dirijezi fortele ca sa vezi cat de mare a fost paguba”, a aratat Constantin Ionescu. “Daca autoritatile doresc sa implementeze acest sistem la populatie, cum ar fi scoli, spitale, cladiri administrative, se poate implementa. Se pare ca se doreste acest sistem. Daca este vorba despre primarii, spitale, scoli, se vorbeste despre alte sume. La nivel local, problemele sunt specifice. Costul unei instalatii de acest gen variaza intre 5.000 si 10.000 de euro pentru fiecare utilizator, pentru ca nu numai ii punem un echipament acum si gata, uitam de el. Sunt si costuri lunare privind partea de comunicatie si informatica”, a adaugat el.

Proiectul se va implementa in sapte judete din Romania (Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Constanta) si opt districte din Bulgaria (Vidin, Montana, Vraca, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Razgrad, Silistra si Dobric.

Comentarii

comentariu

About the Author

-