Published On: mar, Oct 18th, 2011

Un sfert dintre romani traiesc in saracie

Share This
Tags

Ziua Mondiala pentru Eradicarea Saraciei, moment in care organizatiile internationale trag un semnal de alarma asupra cotelor pe care le-a atins saracia la nivel mondial. In prezent, un om din sapte traieste la limita subzistentei.

In Romania, cam un sfert din populatie (23%) traieste in saracie, potrivit datelor Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, iar numarul copiilor care mor inainte de a implini varsta de un an este dublu fata de media Uniunii Europene.De asemenea, tara noastra se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste speranta de viata. Saracia este unul din cei mai importanti factori de risc pentru bolile mileniului.  HIV/SIDA, malaria si tuberculoza sunt doart cateva din bolile care apar pe fondul saraciei si sunt responsabile de un numar important de decese.

Protectia sociala, cel mai mic procent din PIB din UE

Banca Mondiala estimeaza ca aproximativ 1,3 miliarde de oameni din intreaga lume sunt saraci (cu putin peste 1 dolar pe zi), iar cele mai recente date arata ca, din totalul populatiei de 7 miliarde de oameni, aproximativ 925 de milioane sufera din cauza foametei. Cei mai afectati sunt copiii: cel putin 5 milioane mor in fiecare an. In Romania, rata saraciei a crescut cu cinci procente in perioada 2005-2008. Ea afecteaza in prezent 23% din populatia tarii, potrivit celor mai recente date furnizate de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Romania este unul dintre statele membre UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB (14%) pentru protectia sociala, fata de o medie UE de 27%. Pe de alta parte, procentul alocat sistemului de sanatate din Romania este de aproximativ 3,8% din PIB, cu mult sub media europeana (7-8%) sau chiar sub media tarilor din Africa (5,9%).

Cea mai scazuta speranta de viata din Europa

Consecintele nu se lasa asteptate. Astfel, Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste speranta de viata – 72,7 ani, in medie, in comparatie cu media Uniunii Europene, de 77,5 ani, o diferenta de aproape 5 ani, potrivit raportului „Health at a Glance”, publicat in decembrie 2010 de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).  Romania are, de asemenea, cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Europa, cu 10 copii care mor la fiecare 1.000 de nasteri, o rata dubla fata de media europeana.

Programe sociale de reducere a mortalitatii

In acest context, ziua de 17 octombrie a fost declarata Ziua Mondiala pentru Eradicarea Saraciei La sfarsitul anului trecut, Organizatia Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu GlaxoSmithKline (GSK) Romania si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, a demarat proiectul „Fiecare copil conteaza”, ce are ca obiectiv reducerea mortalitatii in randul copiilor de sub 5 ani. Proiectul vizeaza informarea si educarea viitoarelor mame cu privire la sarcina si la ingrijirea copilului, precum si acordarea de ajutor imediat familiilor defavorizate, prin alimente, imbracaminte, vitamine, materiale igienico-sanitare. De asemenea, incepand din 2005, GSK deruleaza programul „Mobilizare impotriva malariei”, o initiativa menita sa constientizeze intreaga lume in legatura cu aceasta afectiune parazitara, care ucide 3 milioane de oameni in fiecare an si este, la nivel mondial, principala cauza a mortalitatii infantile.

Comentarii

comentariu

About the Author

-