Published On: vin, Oct 7th, 2011

Transcrierea conferintei de presa sustinute de vicepresedintii PNL Varujan Vosganian si Daniel Chitoiu

Share This
Tags

Varujan Vosganian: Aceasta conferinta de presa, pe care o facem in calitatea noastra de presedinti ai comisiilor de buget-finante si banci si economie ale Partidului National Liberal, vine in continuarea conferintei de presa pe care am facut-o zilele trecute si ea concretizeaza un anumit tip de atitudine pe care dorim sa-l luam de aici inainte. Anume, Partidul National Liberal refuza sa mai participe la acest tip de dezbatere in care trebuie sa jucam la exercitii impuse. Din partea guvernarii vin tot felul de teme care creaza confuzie, teme care au ca obiectiv, de fapt, sa destabilizeze structurile statului si sa creeze confuzie in jurul anului electoral 2012.

Pe scurt, Partidul National Liberal, prin refuzul sau de a participa la exercitii impuse, doreste sa puna pe agenda publica teme de actualitate si in acest fel sa incerce evitarea derapajelor care apar tot mai evidente in ce priveste perspectivele anului 2012.

Astazi, dorim sa discutam despre o amenintare nu doar la adresa modernizarii clasei politice, ci si la adresa societatii romanesti, a emanciparii culturii civice din România. E limpede ca suntem intr-o mare confuzie morala. De aici insa, a face un blazon din imoralitate este foarte departe. Chestiunea racolarii primarilor, a santajelor, a presiunilor, a ademenirilor de tot felul catre parlamentari este probabil o practica ce a existat sau exista dintotdeauna. Sa-ti faci insa un titlu de glorie din asta, sa faci din asta politica de stat este un lucru extrem de grav.

Am luat nota in ultima luna de o adevarata Cântarea României in ce priveste racolarea de primari si de parlamentari. Am vazut ca aceasta tumoare a clasei politice românesti, care este UNPR, isi face un titlu de glorie din faptul ca are deja mai multi parlamentari decât UDMR. Cu alte cuvinte, ne sugereaza UNPR ca amploarea tradarii din România a depasit nivelul, pragul electoral si al unui partid parlamentar.

Noi nu dorim sa facem acum un proces de intentie primarilor ori parlamentarilor. La urma urmelor, e o chestiune de constiinta individuala. Ceea ce insa ne ingrijoreaza pe noi este faptul ca tradarea, santajul, oportunismul si mituirea risca sa devina politica de stat si. dupa 20 de ani, când noi credeam ca o sa incheiem tranzitia si o sa pornim catre o societate deschisa si catre o democratie consolidata, de fapt, dimpotriva, din tradare, santaj si pseudodemocratie se face blazon. Acesta este blazonul pe care-l poarta actuala guvernare.

Singurul mod in care putem impiedica toate aceste lucruri este atributul institutional pe care-l avem ca partid parlamentar. Dupa o consultare pe care am facut-o cu colegii nostri din conducerea Partidului National Liberal, am decis sa solicitam la nivelul comisiilor de buget si comisiilor de administratie ale celor doua Camere ale Parlamentului, si economica, fie formarea unei subcomisii, fie formarea unei noi comisii care sa monitorizeze zilnic transferurile bugetare catre administratia locala.

Se discuta mult despre abuzurile puterii, despre tentativele de mituire. Observam scandalizati cum parlamentari ai acestui partid, care-si zice progresist, spun ca primarii ar trebui sa vina catre dânsii pentru ca de la PNL si PSD nu vor primi nimic, de parca impozitele oamenii le platesc la partide, nu le platesc la stat. Ei bine, e nevoie, pentru ca opinia publica sa cunoasca permanent situatia si pentru ca primarii sa aiba sentimentul ca sunt parte a unui sistem bugetar bazat pe norme, pe reguli, pe proportii pe care le respecta alocarile bugetare, e nevoie ca  românii sa cunoasca exact care este situatia alocarilor bugetare.

Am facut, impreuna cu Daniel Chitoiu o lista a fluxurilor financiare pe care le vom solicita., Vom cere ca, pentru fiecare localitate din România, sa fie prezentate alocarile facute prin hotarâre de guvern din rezerva bugetara, transferurile prin intermediul ministerelor de linie si celelalte sume care sunt alocate pe proiecte, programe speciale.

In acest fel, putem avea o oglinda clara in legatura cu raporturile dintre administratia centrala si administratia locala si speram sa putem demasca si prin aceasta si sa putem opri acest trafic dubios care se face cu banul public pentru a atrage primari.

Faptul ca pe de o parte administratia locala e pauperizata, iar pe de alta parte se ofera recompense de acest fel pentru ca primarii se vânture de colo-colo este un lucru extrem de rusinos. Iar faptul ca acest partid, care isi spune progresist si care aduna toti penalii si penalizatii, santajatii si santajistii, tradatorii, oportunisti de toate felurile, se lauda ca are deja peste 200 de primari si zilnic anunta treceri de primari de colo-colo si un mare numar de parlamentari si solicita posturi guvernamentale tot mai multe, este, dupa opinia noastra, una din cele mai rusinoase pagini ale politicii românesti de la Unirea Principatelor si pâna astazi.

Si nici acest lucru n-ar fi cel mai grav dintre toate daca el n-ar fi gestionat sub obladuirea institutiilor inalte ale statului – presedintele României, Guvernul României si grupurile parlamentare ale majoritatii – de insusi ministrul apararii nationale, general in rezerva al Armatei Române si despre care auzim ca drept rasplata pentru atârnarea acestui blazon rusinos pe frontispiciul Palatului Victoria va fi rasplatit cu pozitia de ministru de interne.

Trebuie sa oprim acest tavalug injositor si insultator la adresa statului român si singura modalitate pe care o avem este cea parlamentara. Imi manifest speranta ca Parlamentul va inceta sa mai fie o arena a abuzurilor procedurale si va deveni ceea ce trebuie sa fie, adica aparatorul, garantul democratiei si al modernizarii functionarii statului român.

Daniel Chitoiu: O singura completare as dori si eu sa fac. Vreau sa va spun ca acest demers nu are scopul decât a aduce la cunostinta opiniei publice cum sunt alocate fondurile de la bugetul general consolidat, bugetul de stat, bugetele sociale si  bugetul sanatatii si sa aratam faptul ca aceste sume sunt alocate in functie de clientela politica si, mai ales in ultimul timp, vedem ca primarii si presedintii de Consilii Judetene ai opozitiei nu au primit sume de la bugetul de stat sau prin ministerele de linie iar cei care au semnat, primarii sau presedintii de Consilii Judetene, care au semnat pentru UNPR asa cum spunea domnul ministru Vosganian, vedem ca in ultimul timp au primit bani. asta este rolul acestui demers, sa aratam de fapt ca se cumpara primari cu banii de la bugetul de stat.

Varujan Vosganian: Eu imi manifest speranta ca si Curtea de Conturi va privi cu seriozitate demersul lor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-