Published On: mar, Oct 4th, 2011

Teparii vor sa puna ghearele pe Braila!

Share This
Tags

Povestea baietilor destepti care vor sa puna mana pe resursele judetului Braila prin accederea cu orice pret la puterea locala incepe in 2006. Pe vremea aceea, Ion Sterian, director la conducta de petrol din zona Traianu, se zbatea sa scape de o cercetare care-l privea si care avea ca obiect fix conducta din care se scurgea combustibil “la negru” pentru propasirea unui grup de interese despre care procurorii braileni nu ne-au spus inca nimic. Disperat, Sterian si-a gasit sprijin la cabdidatul la primar de atunci, Constantin Sever Cibu, care l-a si propulsat pe un loc eligibil pe listele PNL Braila pentru Consiliul Local Municipal, iar dupa ce a castigat alegerile intr-un post caldut de director tehnic la RA Zona Libera. A urmat o perioada in care relatiile dintre cei doi s-au consolidat, Sterian fiind omul de legatura dintre Cibu si capuu liberali de la Bucuresti care-i rezolvau cererile de ordin financiar pe care Cibu le avea ca primar. Din noua pozitie, de aranjor pentru Cibu, Ion Sterian si-a mutat permanent zona de actiune la Bucuresti, unde a ajuns director executiv al Regiei Autonome “Administratia Protoclului de Stat” (RAAPS). Cu sacii in caruta, Sterian si-a dorit mai mult si a ravnit la fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean Braila. Dorinta i-a fost intarita si de Cibu, care isi dorea un om cu care sa faca ce doreste la Consiliul Judetean Braila, in conditiile in care Gheorghe Bunea Stancu nu percuta la manevrele lui Cibu.
Cum Bunea Stancu nu este un candidat lejer, pentru actiunea de inlaturare a acestuia era nevoie de o campanie electorala vazuta si, mai ales, nevazuta. Numai ca astfel de manevre politice nu sunt deloc ieftine, pentru asa ceva fiind nevoie de mari sume de bani. Fata vazuta a campaniei dusa de Sterian si Cibu impotriva lui Bunea Stancu s-a vazut: orasul plin de panouri, bannere, afise, fluturasi defaimatori la adresa familiei presedintelui CJ Braila. Fata nevazuta a constituit-o manevra de “invaluire” pe care Sterian a facut-o la adresa tuturor primarilor, de orice culoare, lucru partial reusit, daca luam in calcul cele 21 de procente obtinute.
Alegerile din 2008 s-au soldat cu un esec pentru grupul de interese a lui Sterian si Cibu, dar acestia nu au renuntat la planurile lor de a coordona economic si politic Braila. Au candidat din nou, Cibu la Senat si Sterian la Camera Deputatilor, zona rurala a colegiilor celor doi fiind comuna. De unde au venit banii pentru campania uriasa facuta pentru candidatura celor doi? Daca priviti datele oficiale ale cheltuielilor celor doi va va umfla rasul, sumele de acolo fiind infime. Ce bani au folosit cei doi? La aceasta intrebare vom incerca sa va raspundem!

LIMODI: usa pe care a ajuns Sterian la Casuneanu

Pe 20 martie 2006, sotia lui Ion Sterian, Domnita, o femeie trecuta prin multe incercari, care lucra la PECO, asociata in firma LIMODI SRL ii cere asociatului ei  sa treaca in domeniul de activitate, cum altfel, posibilitatea de a face afaceri in domeniu in care lucra. Prin urmare, in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 0977 apare inregistrarea nr. 72/777.142 care consfinteste noile intelegeri din cadrul  fimei LIMODI SRL Braila, care-i are ca asociati pe Litinschi Octav Mihai si Sterian Domnita, dar si completarea obiectului de activitate al societatii cu urmatoarele obiecte de activitate: distributia si comercializarea combustibililor gazosi prin conducte si definirea acestuia ca obiect principal de activitate al societatii. Vechiul obiect de activitate “comert cu ridicata cu echipamente si furnituri de fierarie pentru instalatii sanitare si de încalzire” devine, prin aceeasi hotarare, obiect de activitate secundar. Mai mult, este completat obiectul general de activitate al firmei cu urmatoarele obiecte de activitate secundare: activitati de servicii anexe extractiei petrolului si gazelor naturale, exclusiv prospectiunile; transporturi prin conducte; activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea; activitati de testari si analize tehnice.
Mai mult, dupa modificarea obiectului de activitate al firmei LIMODI SRL, Litinschi i-a cedat lui Sterian 7 parti sociale, cei doi devenind astfel asociati cu un numar egal de actiuni.
Ce fel de afaceri au facut cei doi in anul 2007 ne spune Ministerul Finantelor: venituri de 4 lei si pierderi de 2.638!
Anul 2007 este insa unul de cotitura pentru LIMODI. Chiar daca a inregistrat rezultate slabe financiar, firma a devenit tentanta pentru o multime de VIP-uri, atat din Braila, dar si din restul tarii. Pe 13 august, la Braila a avut loc o intalnire la care s-a hotarat majorarea capitalului social al firmei la 10.000 de lei si cooptarea in firma a lui Donciu Vasilica – 5%, Mihai Cristian Cosmin  – 10% (baiatul afaceristului brailean Mihai Danut), Casuneanu Ionut – 25,5% (baiatul cel mic al afaceristului de casa al presedintelui Basescu), Casuneanu Costel – 25,5% (baiatul cel mare al aceluiasi afacerist din Bacau) si Lefter Ioan Silviu -10% (seful Agentiei pentru Conservarea Energiei, pe vremea aceea fiul lui, Mihail Lefter, si Ion Sterian fiind colegi in Consiliul de Admnistratie al Avioane Craiova SA). {n urma acestei intelegeri, sotia lui Sterian a pastrat 24% din LIMODI SRL. De asemenea, au fost desemnati si administratorii, si anume: Sterian Domnita, Donciu Vasilica si Florin Diaconu. Despre asociatul Litinschi nu se pomeneste o vorba, el disparand in neant din actul incheiat in 13 august 2007, ca sa reapara intr-un act din 2008 prin care isi cesioneaza actiunile Domnitei Sterian, neclaritate pe care speram ca autoritatile statului o vor lamuri cat mai repede!
Noua echipa, care a desfasurat oficial activitati privind distributia combustibililor gazosi, prin conducte, a reusit, in plin an electoral 2008, urmatoarele performante: cifra de afaceri 6.265.518 (62 de miliarde de lei vechi), pierderi 269.609 (2,6 miliarde de lei vechi)!

Tepari cu pretentii

Majoritatea celor de mai sus sunt implicati in politica. Se lauda peste tot cu conexiunile lor politice, dar oare presedintele sau premierul stiu asta? Stiu ca ApR-istul, PNL-istul, PDL-istul Sterian se lauda ca are girul presedintelui pentru actiunile lui? Ca promite in stanga si-n dreapta sprijin politic sau de afaceri? Ca este combinat si cu alti afaceristi braileni pentru obtinerea unor bani din fonduri europene? Vor functii care sa le asigure protectia, pentru ca, nu-i asa?, de ce ar face-o altcumva? Se bat cu pumnul in piept ca ne vor binele, ca vor sa ne scape de rau si ne ofera, zic ei, un trai mai bun. Ce trai mai bun ne pot oferi oamenii acestia? Cum isi vor respecta ei promisiunile, daca nici macar impozitele nu si le platesc?! Dovada? Iat-o: ANAF a confirmat pentru Infobraila ca LIMODI are datorii la stat de 102.546 de lei! Teparii astia vor sa ne conduca? Inregistreaza pierderi de milioane de euro pe firmele lor in perioadele sensibile ale campaniilor electorale, dau tepe bugetului de stat de miliarde, se unesc in grupuri de interese transpartinice, iar acum vor sa conduca judetul Braila!

CATALIN IORDACHE

Comentarii

comentariu

About the Author