Published On: lun, Oct 24th, 2011

Suntem pregatiti pentru ce e mai rau? Cum poate trece Romania de la o crestere economica de 2% la recesiune

Share This
Tags

Romania va fi influentata de deciziile care vor fi luate la nivel european si trebuie sa aiba pregatit si un plan B, pentru scenariul negativ in care liderii europeni nu ar ajunge la un acord in privinta combaterii crizei datoriilor din zona euro. Consecintele nefaste nu vor ocoli Romania, urmand sa se concretizeze in prabusirea exporturilor si a consumului intern, tensiuni pe piete si reintrarea economiei in recesiune.

Scenariul pozitiv

Daca liderii europeni se inteleg, ajung la un acord in privinta solutionarii crizei datoriilor din zona euro, a recapitalizarii bancilor si a reducerii datoriei Greciei:

Pietele se detensioneaza, bancile se imprumuta intre ele, iar actiunile la burse cresc;

Dobanzile si aversiunea la risc scad treptat;

Fluxurile financiare se reiau;

Europa ramane pe crestere economica.

Exporturile cresc pentru ca sunt comenzi din Europa. Industria are de lucru

Industria, care si-a majorat contributia la formarea PIB in ultimii doi ani prin intermediul exporturilor, va continua acest trend, sustinand economia. Revenirea cererii pe pietele straine si un curs de schimb avantajos vor aduce cresterea exporturilor. Exporturile au fost principalul motor care a ajutat economia sa iasa din criza, iar contributia lor in perspectiva la PIB va fi pozitiva, in conditiile in care se va mentine pe un trend ascendent cererea externa. Dar va fi importanta si dinamica importurilor.

Consumul nu mai scade

Consumul se va opri din scadere dupa mai bine de doi ani de ajustari aproape neintrerupte, iar increderea cumparatorilor va reveni, ceea ce va contribui la o crestere economica sustenabila, alaturi de contributia favorabila a industriei si exporturilor. Incurajarea consumului privat a fost vazuta ca o solutie a relansarii economiei de catre numerosi antreprenori, manageri si bancheri. Dar, este necesara o crestere sanatoasa a consumului, care trebuie sa fie ancorata in oferta interna, nu in importuri.

O crestere bazata pe consum realizat pe intrari masive de capital si pe datorie, cum a avut Romania in ultimii ani, nu mai este o solutie viabila avand in vedere scepticismul investitorilor straini in a finanta tari care traiesc pe datorie.

Dobanzile la lei si la euro nu vor mai creste

Daca situatia internationala se va detensiona si pietele europene se vor calma, aversiunea la risc va scadea, cotatia CDS (prima de risc) va cobori, astfel ca se va diminua costul resurselor atrase de Romania. In conditiile stabilizarii sau chiar ale scaderii dobanzilor la lei, vor aparea efecte pozitive si asupra randamentelor platite de statul roman. Trezoreria statului isi va respecta programul de emisiune anuntat si nu va mai respinge in bloc ofertele bancilor. Daca rezervele minime obligatorii vor fi reduse de catre BNR, consecinta ar fi suplimentarea lichiditatii bancare, care acum este impartita inegal intre bancile din sistem. Astfel, presiunea pe ratele dobanzilor la lei s-ar atenua.

Liniile de finantare externa se vor mentine

Daca problema Greciei si a zonei euro va fi solutionata, situatia pe pietele financiare internationale se va calma, astfel ca liniile de finantare externa se vor mentine. In aceste conditii, bancile locale nu vor avea probleme legate de capacitatea de imprumut si vor putea sa continue creditarea.

Cursul de schimb va fi stabil

In conditiile unui curs de schimb stabil, debitorii care au imprumuturi in euro nu vor avea probleme legate de rambursarea imprumuturilor si plata dobanzilor. Totodata, bancile, care au un procentaj mare din bilant in valuta, nu vor fi nevoite sa ceara bani de la bancile-mama pentru recapitalizare.

Vin bani de la muncitorii plecati sa munceasca in strainatate, in special in Spania si Italia

Dupa gasirea unor solutii privind criza datoriilor din zona euro, perceptia pietelor cu privire la Italia si Spania se va imbunatati treptat, iar situatia economica se va redresa. In aceste conditii, vor creste si remiterile muncitorilor romani care lucreaza in aceste tari. Economia romaneasca se bazeaza destul de mult pe banii “capsunarilor”, avand in vedere ca o buna parte din deficitele de cont curent au fost acoperite de aceste intrari. Lipsa a aproape 10 mld. dolari din ultimii doi ani, cu cat a scazut valoarea sumelor trimise de romanii din strainatate, s-a vazut puternic in economie, in special in consum si in constructii.

PIB-ul va continua sa creasca cu ritmuri cuprinse intre 0,5 si 2,5%

In conditiile continuarii cresterii exporturilor, a industriei si ale stoparii scaderii consumului intern, ajutata de o contributie favorabila a serviciilor financiare, economia va continua sa ramana in teritoriul pozitiv anul viitor si ar putea sa inregistreze o crestere comparabila cu cea din acest an.

Buget – venituri si cheltuieli

Guvernul nu va mai fi nevoit sa opereze scaderi dramatice ale cheltuielilor. Iar daca economia va creste, vor ajunge mai multe venituri la buget. In aceste conditii, Romania nu va avea probleme sa se incadreze anul viitor in tinta de deficit bugetar de 3% din PIB agreata cu FMI si Comisia Europeana.

Scenariul negativ

In ipoteza in care liderii europeni nu s-ar intelege si nu ar ajunge la un acord in privinta solutionarii crizei datoriilor din zona euro, a recapitalizarii bancilor si a reducerii datoriei Greciei:

Tensiunile pe piete s-ar accentua, bancile nu s-ar mai imprumuta intre ele, iar actiunile la burse vor scadea;

Dobanzile si aversiunea la risc ar creste;

Fluxurile financiare s-ar bloca;

Zona euro, Europa ar reintra in recesiune.

Exporturile vor scadea puternic

Pe fondul accentuarii crizei datoriilor cu care se confrunta Europa, ritmul de crestere al exporturilor va frana vizibil in contextul slabirii cererii externe. Reducerea cererii pe pietele straine din partea principalilor nostri parteneri comerciali – tarile din zona euro – si un curs de schimb dezavantajos vor putea sa duca chiar la scaderea exporturilor. Cum diversificarea pietelor de export in afara Europei este un proces de durata, productia industriala si exporturile nu vor mai putea sa sustina economia.

Consumul va continua declinul

Consumul va continua sa se prabuseasca, ca si increderea cumparatorilor. Sperantele de revigorare a economiei vor putea sa fie date peste cap de masurile suplimentare de austeritate ale autoritatilor, care vor pune presiune suplimentara pe consum. Pe zona de retail, creditul de consum va cobori fara frana. Iar scaderea continua a imprumuturilor acordate populatiei va afecta consumul si va lasa firmele locale fara piata de desfacere pentru produsele lor. Fara o revenire a consumului, economia se poate intoarce in recesiune.

Dobanzile la lei si la euro vor exploda

Ministerul Finantelor va resimti o presiune pe dobanzi, iar Trezoreria statului nu va putea atrage resurse la costuri rezonabile si va respinge ofertele bancilor. Tensiunile internationale si nervozitatea pietelor externe se vor reflecta in cresterea rapida a CDS-urilor, a costurilor resurselor atrase de Romania. Liniile de finantare externa se vor diminua si vom asista la retrageri de fonduri. In ipoteza in care nu vor fi identificate solutii pentru problemele din zona euro, am putea asista la o diminuare a liniilor de finantare externa si la retrageri de fonduri, ceea ce va antrena o diminuare a potentialului de creditare. Pentru bancile din Romania va persista pericolul legat de portofoliul de credite neperformante, care se va deteriora.

Leul se va deprecia

In conditiile cresterii tensiunilor pe pietele externe cursul de schimb se va deprecia puternic, iar bancile va trebui sa se recapitalizeze, in timp ce multi debitori vor fi pusi in dificultate. Deprecierea leului si cresterea aversiunii fata de risc vor fi o provocare pentru sistemul bancar avand in vedere ca cele mai multe banci au un procentaj foarte mare din bilant in valuta.

Nu vor mai veni bani de la muncitorii plecati sa munceasca in strainatate, in special in Spania si Italia

Daca nu vor fi gasite solutii pentru criza datoriilor din zona euro, atat Grecia, cat si Italia si Spania vor fi in deriva. In aceasta situatie remiterile muncitorilor romani care lucreaza in aceste tari vor scadea, astfel ca economia romaneasca nu se va mai putea baza pe aceste resurse pentru acoperirea deficitelor externe.

Economia va reveni in recesiune

Daca ritmul de crestere al exporturilor va frana puternic sau exporturile vor reintra in teritoriul negativ, in timp ce consumul intern va continua sa se prabuseasca, economia poate reveni pe minus, avand in vedere si ca agricultura nu o va mai putea ajuta (avand in vedere efectul de baza nefavorabil in conditiile in care comparatia se face cu anul agricol de exceptie 2011).

In conditiile inrautatirii conditiilor macro la nivel international, apare riscul ca Romania sa alunece din nou in recesiune anul viitor.

Buget – venituri si cheltuieli

Daca economia reintra in recesiune, veniturile bugetare vor scadea. Daca nu vor fi ajustate cheltuielile la veniturile in scadere, deficitul bugetar va exploda. Anul viitor Guvernul va fi nevoit sa aplice masuri suplimentare de ajustare, in caz contrar acordul cu FMI va trebui abandonat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-