Published On: mie, Oct 26th, 2011

Saracie si investitii! Cand am mai auzit asta?

Share This
Tags

Eu cred ca guvernantii nostri incep sa repete obsesiile lui Ceausescu. Invocand atingerea unor obiective de natura macroeconomica, de pilda, plata datoriilor straine, Ceausescu si-a condamnat poporul la frig si la foamete. Discursul presedintelui Romaniei degenereaza in acelasi ton. Romanii nu conteaza, conteaza numai cifrele. E usor sa avem la anul un deficit de trei la suta, spune presedintele, dar va fi scump sa ne imprumutam.  Poate ca un deficit de trei la suta usor de realizat pentru presedinte, care nu va trai deloc mai rau nici cu un deficit de doi la suta sau cu un deficit de unu la suta. Dar, la o crestere economica (optimista) de 2% anul viitor, un deficit de 3% din PIB ar insemna ca salariile si pensiile vor scadea in termeni reali cu rata inflatiei si ca responsabilitatile statului se vor afla in aceeasi stare de batjocura asa cum se intampla in 2011. In plus, romanii trebuie sa stie ca marile costuri ale datoriei publice nu vin din deficitul din 2012, ci din uriasele datorii acumulate in 2009-2011, pe fondul contractiei PIB.

Un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, in conditiile in care, potrivit opiniei presedintelui, investitiile vor creste, nu se poate realiza fara reduceri de venituri si somaj. Poate ca mesajul asta ar fi parut plauzibil in 2009. Ca, insa, o guvernare sa ceara intruna sacrificii fara sa dea semne de indreptare si fara sa limpezeasca viitorul, asta nu prea e in regula. Bugetarii s-au sacrificat, veniturile lor s-au redus la aproape jumatate. Ce primesc, in schimb? Lectii. Sa venim cu picioarele pe pamant, spune primul ministru (cine era aerian pana acum?).  Sa fim prudenti, spune presedintele. Ceea ce inseamna ca avem o guvernare inteleapta, poporul e cel care strica lucrurile. Si cancelariile zonei euro.

Exact ca in aprilie 2010. Dupa ce tocmai ne atinseseram tintele de deficit,  am aflat ca urmeaza cea mai severa curba de sacrificiu din istoria Europei postbelice. Acum, dupa ce tocmai Guvernul anuntase iesirea din recesiune, aflam ca e nevoie de o noua runda de sacrificii. Strangem cureaua, dar vom investi peste poate! Exact ca Ceausescu. Lumea statea la cozi de cu noapte la telemea si la oua si la pulpe de pui, iar el anunta cresterea fondului de acumulare. Aceasta sa fie oare o guvernare de dreapta, se masoara oare dreapta dupa cate gauri strangi la curea? Eu as zice, dupa asemanarea tot mai izbitoare dintre cele doua atitudini, ca daca Ceausescu era de dreapta, atunci si actualii guvernanti sunt.

Comentarii

comentariu

About the Author

-