Published On: mar, Oct 18th, 2011

Romania, sub ascutisul drujbei. Cat lemn se taie in fiecare judet din Romania. Harta defrisarilor!

Share This
Tags

Muntii nostri aur poarta, spune un vers celebru. Un vers celebru, dar incomplet, am putea spune. De ce? Pentru ca munti nostri au bogatii nu doar in subsolul lor, ci si deasupra. Padurile sunt cea mai de pret bogatie a muntilor nostri, paduri pe care am inceput sa le exploitam tot mai mult. Din nefericire, se taie tot mai multe paduri in Romania.

Paduri puse la pamant

De la an al an, creste volumul de lemn recoltat si, implicit, suprafata padurilor puse la pamant. Vezi pe ce loc suntem in Uniunea Europeana dupa suprafata padurilor. Chiar daca Regia Nationala a Padurilor ‘Romsilva’ ruleaza activitati de regenerare a multor arii despadurite, ritmul de taiere a padurilor este din ce in ce mai acerb. Va prezentam cat lemn s-a taiat in fiecare judet din Romania. Un top al judetelor dupa volumul de lemn taiat si recoltat. Datele sunt valabile pentru anul 2010 si provin de la directiile silvice judetene. In plus, va presentam si o comparatie: anul 2000 in comparatie cu anul 2010. Cat lemn s-a taiat si recoltat in 2000 si cat in 2010 in fiecare judet din Romania. Concluzia este dramatica: doboram tot mai multi copaci, exploitam padurile tot mai asiduu. Anul trecut, volumul total de lemn recoltat in Romania s-a ridicat la 16.991,6 de mii de metri cubi (mii mc). Ceea ce reprezinta o crestere de 20% fata de volumul recoltat in 2000, care s-a ridicat la 14.284,7 mii mc. Enorm pentru o perioda de doar 10 ani, avand in vedere ca este nevoie de zeci de ani pentru ca o padure sa ajunga la maturitate. Bineinteles, judetele in care se taie cel mai mult lemn sunt cele care sunt cele mai bogate in astfel de resurse. Totusi, cantitatea taiata a crescut prea rapid si in acestea, iar multe voci sustin ca de vina pentru acest fapt sunt companiile care activeaza in acest domeniu.

Judetele care dau cel mai mult lemn

Judetul din care se recolteaza cel mai mult lemn este Suceava. In 2010, volumul de lemn recoltat din Suceava s-a ridicat la 2.299,6 mii de metri cubi. Este singurul judet care depaseste pragul de 2.000 de mii mc. In plus, aceasta cantitate echivaleaza cu cea recoltata din 20 de judete! De altfel, aici isi desfasoara operatiunile companiile austriece Egger sau Schweighofer, care sunt printre cei mai mari exploatatori de lemn din tara noastra. Dupa Suceava urmeaza judetul Neamt: volumul de lemn recoltat in 2010 in acest judet totalizeaza 1.253,1 mii de metri cubi. Impreuna, cele doua judete asigura aproape un sfert din productia nationala de lemn.

Comentarii

comentariu

About the Author

-