Published On: lun, Oct 10th, 2011

Romania, cea fara de romani

Share This
Tags

*Aproape jumatate de milion de romani au emigrat in 20 de ani, in speranta ca vor avea un trai mai bun in afara granitelor

Dincolo de migratia sezoniera, de romanii care pleaca la munca in strainatate pentru o perioada nedefinita de timp, exista si persoane care aleg sa emigreze efectiv. Adica sa plece definitiv din Romania .

In acelasi timp insa, exista si persoane straine care vin si se stabilesc in tara noastra, imigranti.

Infobraila va prezinta cati romani au plecat definitiv din Romania in alta tara, dar si cati straini au sosit din alte state si si-au stabilit domiciliul intr-o localitate din tara noastra.

Emigranti versus imigranti!

Emigrantii sunt cetatenii romani care au parasit tara, cu acordul autoritatilor romane, pentru a-si stabili domiciliul in strainatate. In acelasi timp, imigrantii sunt definiti ca fiind cetateni straini care au sosit in tara, cu acordul autoritatilor romane, pentru a-si stabili domiciliul in Romania. Practic, cei care au declarat ca pleaca pentru a se stabili in alta tara. Nu este vorba despre romanii plecati la munca in strainatate, desi si acestia reprezinta o pondere uriasa in populatia Romaniei.

Astazi va vom prezenta categoria celor care au plecat definitiv din Romania in acesti ani. Pe scurt, cati romani si-au parasit tara in cautarea unui loc mai bun in lumea larga din 1990 si pana in 2009, acestea fiind cele mai recente date.

Asadar, nu este vorba de munca sezoniera sau pe termen nedeterminat, ci de cei care si-au mutat domiciliul in alta tara, renuntand oficial la cartea de identitate si obtinand astfel un pasaport special, de „roman cu domiciliul in strainatate”. Aceeasi perioada este valabila si in cazul strainilor care s-au stabilit la noi. In plus, va expunem si distributia pe sexe: cati barbati si cate femei au plecat din Romania si, implicit, cati straini de sex masculin, respectiv, de sex feminin au venit in tara noastra in aceasta perioada.

Emigrantii, de aproape patru ori mai multi

In total, 414.607 de romani au plecat spre plaiuri mai blande in toti acesti ani. Cea mai mare parte a celor plecati sunt femei (54%).

Numarul total al romanilor plecati este de aproape patru ori mai mare decat numarul strainilor care se stabilesc in Romania . Este clar, avem un deficit urias si in acest caz. Mai mult, distributia este opusa fata de emigranti. Astfel, in Romania vin mai multi barbati (aproape 60% din numarul total al imigrantilor care vin la noi). Practic, pleaca mai multe femei si vin mai multi barbati!

Calea pribegiei

Dupa cum era de asteptat, cei mai multi romani au plecat dupa Revolutie. Aproape 100.000 in 1990. Doar in patru ani, numarul acestora s-a situat sub pragul de 10.000 (in 2001, 2002, 2007, 2008). In plus, ponderea femeilor a devenit mai accentuata in ultimii ani.

Pleaca tot mai multe femei in ultima perioada

In acelasi timp, peste 100.000 de straini s-au asezat in tara noastra. Tendinta a fost de crestere a acestui numar din 1990 si pana in prezent. Anii de varf au fost insa 1998 – 2001, dupa care s-a diminuat valul de imigranti. Totusi, din 2007,a inceput sa creasca din nou. De asemenea, se poate evidentia un trend asemanator ca la emigranti. Anume, daca in ultimii ani s-a accentuat si mai mult numarul romancelor care pleaca, la imigranti e exact invers: a sporit si mai mult numarul barbatilor care se stabilesc in Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

-