Published On: lun, Oct 10th, 2011

Romania are o probabilitate de incetare de plata de 6,5%

Share This
Tags

Conform unui studiu realizat de economistii de la Deutsche Bank, Romania se plaseaza pe locul 10 (la egalitate cu Egipt), din punct de vedere al costului asigurarii datoriilor suverane impotriva riscului de neplata, cu o prima de risc de 475 puncte de baza (pb) si al probabilitatii anuale de nerambursare a datoriilor suverane, de 6,5%. Tara noastra a urcat (fata de situatia inregistrata la finalul lunii august a.c.) nici mai mult nici mai putin de 15 locuri, ajungand in grupul celor mai riscante zece  tari din lume, din totalul de 35 de state analizate de specialistii Deutsche Bank.

Totodata, in cadrul analizei DB Research, se constata ca prima de risc pentru datoriile Romaniei este cotata la o valoare medie de 475 puncte de baza pentru titlurile cu scadenta la cinci ani, iar probabilitatea de intrare in incetare de plata este de 6,5%. Altfel spus, o expunere pe o datorie a tarii noastre in valoare de 10 milioane de dolari pe o perioada de cinci ani costa 475.000 USD, cu 155.000 USD mai mult decat la 30 august 2011! La inceputul anului, cotatia a fost de aproximativ 295 puncte de baza, iar la finalul lunii martie – inceputul lunii aprilie, aceasta coborase la 220 pb. Ulterior acestui interval de timp, valoarea primei de risc a inceput sa urce constant. Astfel, la finalul lunii august ajunsese la 320 puncte de baza, pentru ca la momentul de fata sa se plaseze la cel mai inalt nivel din ultimele 12 luni.

In consecinta, domnule prim ministru, va rog sa precizati:

1. In ce masura datele prezentate de Deustche Bank Research sunt reale?

2. Daca intr-adevar datele prezentate de DB Research sunt veridice, cum justificati prezenta tarii noastre in topul celor mai riscante zece tari din lume din punct de vedere al criteriilor analizate de specialistii Deustche Bank si cum explicati faptul ca prima de risc s-a dublat in intervalul aprilie – septembrie 2011?

Comentarii

comentariu

About the Author

-