Published On: joi, Oct 20th, 2011

RECENSAMANT: Ce se intampla daca nu esti acasa sau esti plecat din tara

Share This
Tags

De ieri, 20 octombrie si pana la sfarsitul lunii octombrie, are loc cel mai complex recensamant realizat dupa 1989, cu un buget de 45 milioane de euro. Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau proprietatile sale. Pentru prima data romanilor le va fi cerut si Codul Numeric Personal (CNP). Autoritatile sustin ca datele pe care le veti furniza recenzorului sunt strict confidentiale si vor fi folosite numai in scopuri statistice. Se vor inregistra toti cetatenii romani cu domiciliul in tara (indiferent daca la momentul recensamantului se afla in tara sau in strainatate), persoanele de cetatenie straina sau fara cetatenie care au domiciliul (resedinta permanenta) in Romania sau o resedinta temporara (indiferent de motivul stabilirii: refugiati, solicitanti de azil, solicitanti de cetatenie romana, straini sositi pentru afaceri sau in interes personal. Nu se vor inregistra persoanele de cetatenie straina din cadrul reprezentantelor diplomatice si consulare sau al reprezentantelor organizatiilor internationale si membrii familiilor lor, personalul fortelor armate straine, personalul flotei comerciale navale si aeriene, precum si corespondentii de presa care la momentul de referinta al recensamantului se afla pe teritoriul tarii. La recensamant se vor inregistra, de asemenea, toate cladirile de locuit, cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, cladirile cu unitati de locuit in comun (internate scolare, camine pentru studenti, dormitoare pentru muncitori, camine de nefamilisti, case de copii, camine pentru batrani, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) si locuintele din cadrul acestora. Nu se vor inregistra cladirile cu alta destinatie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spatii de depozitare), daca in incinta acestora nu se afla locuinte sau unitati de locuit in comun. Nu se vor inregistra, de asemenea, cazarmile, inchisorile sau alte cladiri aflate in incintele pazite ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Ministerului de Justitie si Serviciului Roman de Informatii. Vor fi exceptate de la inregistrare si acele cladiri situate pe teritoriul Romaniei, detinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentantele diplomatice si consulare ale tarilor respective sau de reprezentantele organizatiilor internationale, daca in cadrul lor nu au domiciliul cetateni romani.

Vecinii, preotul sau primaria pot da informatii despre tine

Recensamantul se va axa pe inregistrarea cetatenilor romani cu domiciliul in tara indiferent daca se afla in Romania sau sunt plecati in strainatate. Persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuarii recensamantului populatiei si locuintelor vor fi inregistrate de catre recenzori pe baza informatiilor primite inclusiv de la vecini, preot sau primarie, conform unei hotarari de guvern care reglementeaza modul de organizare a recensamantului.

Fereste-te de falsii recenzori

Recensamantul care a inceput ieri ar putea fi un bun moment si pentru hoti. Pentru a evita eventuale incidente neplacute trebuie sa stiti ca recenzorul va avea la el o mapa albastra cu insemnele Recensamantului populatiei si al locuintelor 2011, obligatoriu la reverul hainei va avea o legitimatie si va avea cu el si cartea de identitate pentru ca fiecare cetatean are dreptul de a-i cere recenzorului sa se legitimeze. Pe legitimatia recenzorului trebuie sa fie notate seria si numarul buletinului de identitate astfel incat, daca o persoana are dubii vis-a-vis de un recenzor, poate sa-i ceara acestuia sa se legitimeze. Recenzorii nu vor intra in locuinta persoanelor intervievate decat la cererea/rugamintea acestor a(locatarilor). Daca aveti dubii, puteti suna la numarul de telefon 1741 (retele mobile) si 021.9201 (Romtelecom). De asemenea, pentru situatiile de urgenta, atat cenzorii cat si cetatenii pot apela numarul unic, 112.

Ce amenzi riscati daca refuzati sa raspundeti la chestionarul de la Recensamant

Toti cetatenii romani sunt obligati sa furnizeze informatiile solicitate. Cetatenii care refuza sa raspunda pot fi amendati cu pana la 5.000 lei. Potrivit legii, constituie contraventii urmatoarele fapte:

a) impiedicarea persoanelor implicate in actiunea de recensamant pentru efectuarea inregistrarilor si controlului datelor ce fac obiectul recensamantului in conformitate cu prevederile prezentei hotarari sau a desfasurarii, in orice mod, a lucrarilor recensamantului;

b) refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete;

c) nerespectarea dispozitiilor legale si a instructiunilor privind modul de inregistrare si prelucrare a populatiei si de pastrare a caracterului confidential al datelor personale declarate de cetateni;

d) nerespectarea de catre personalul prevazut la art. 9 alin. (1) a caracterului confidential al datelor;

e) utilizarea de catre personalul de recensamant a datelor obtinute in alte scopuri decat cele statistice.

Contraventiile prevazute la literele a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, iar contravenetiile prevazute la literele c), d) si e) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei. Constatarea contravenetiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite de prefect, primar, precum si de alte persoane anume imputernicite in acest scop de catre Comisia centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-