Published On: joi, Oct 6th, 2011

Pentru cine face teste Banca Nationala?

Share This
Tags

La fel ca multi alti telespectatori, am ascultat cu surprindere cum un director din BNR s-a apucat sa anunte ca toate pensiile trebuie impozitate, ca deficitul de la pensii ar acoperi sute de kilometri de autostrada si ca trebuie dati afara 30% din angajatii de la stat. Si, mai mult, am vazut cum, in fata reactiei de revolta  a majoritatii analistilor – o reactie similara cu o cadere la bursa, BNR s-a repliat cu o scuza jenanta: si anume, ca Eugen Radulescu a vorbit in nume personal! In nume personal, pot accepta, dar inteleg ca ramane in functia sa de director la BNR. Si, din aceasta functie, va continua, banuiesc, sa dea tot felul de alte mesaje “in nume personal”. El sau economistul sef  sau consilierii sau…

Pentru ca, nu-i asa, BNR a ajuns poligon de teste politice! Este zona din care se lanseaza, vad, tot mai multe scenarii, pentru a se numara csti fraieri cad in plasa. }i, imediat, daca exista o reactie de bun-simt, ei se repliaza rapid, si se anunta ca ei sunt mici si nu stiu ce spun.

Este regretabil ca o institutie de importanta Bancii Nationale a ajuns sa faca teste pentru guvernul Boc, incercsnd in locul acestuia marea cu batul. Daca cineva dintre noi s-ar apuca sa anunte, tot in nume personal!, ca nu stiu ce banca romsneasca este in risc de faliment, cu siguranta BNR ar reactiona, pe buna-dreptate, si ne-ar acuza ca facem speculatii care nu-si au locul si ca ne bagam unde nu ne fierbe oala! }i,  mai mult, ne-ar atrage atentia ca asemenea declaratii produc efecte, pot genera haos si neincredere in sistemul bancar, ceea ce ar avea efecte nebanuite asupra intregii economii.

Csnd lucrurile se petrec in oglinda, iar cei de la BNR se apuca sa lanseze speculatii politice sau de guvernare (pentru ca exact asta inseamna anuntul ca trebuie dati afara zeci de mii de bugetari sau ca pensionarilor saraci trebuie sa le luam banii pentru a-i aloca unor eficienti ministri care nu fac kilometri de autostrada pentru ca nu-i lasa batranii), consecintele nu exista, nu-i asa? Ei nu au responsabilitate, doar pentru ei cred ca nu exista o bursa politica la fel de sensibila?  O astfel de bursa exista insa si ea este la fel de sensibila ca si bursa economica. Pentru ca se bazeaza tot pe incredere! Oamenii au incredere in cateva institutii. BNR este una dintre ele. Atunci cand, sub acest logo, lansezi teste pe care guvernul sau Cotroceniul nu au curaj sa si le asume, doar pentru a le verifica rezistenta la populatie – cobori la nivelul pe care azi il au Boc sau Ialomitianu. Si increderea oamenilor in tine scade! }i, pana la urma, economistii stiu foarte bine, atunci cand increderea dispare, este foarte greu sa fie recastigata.

BNR joaca un joc ce poate fi foarte periculos. Ea pare ca isi abandoneaza rolul traditional, legat strict de politica monetara, si a inceput sa ofere alternative politce, sa fie rezervor de prim-ministri, sa explice ceea ce trebuie sa faca Guvernul – cu o diferenta: nu isi asuma raspunderea pentru aceste lucruri!

Asa cum a fost in cazul recentei “evolutii” a leului, care s-a “prabusit” intr-o saptamsna intr-o maniera care a dat tuturor de gandit. Si, in timp ce toti cautau scuze legate de nu stiu ce criza aparuta brusc prin Occident, s-a clarificat ca totul fusese un serviciu facut de BNR pentru a mai ajuta Guvernul sa stranga niste accize crescute la anul. In scopul dregerii unui buget erodat de un FMI care a “injumatatit” prognoza de crestere economica (ceea ce inseamna venituri mai mici la buget anul viitor si, implicit, resurse mai mici pentru toata lumea), a fost nevoie ca populatia sa fie speriata de o cadere brusca a leului pe care nimeni n-a avut curaj, dintre demnitarii statului, s-o explice. Poate o va face Eugen Radulescu. Tot in nume personal…

Comentarii

comentariu

About the Author

-