Published On: mie, Oct 12th, 2011

PDL – Premiul Anti-Nobel pentru Guvernare

Share This
Tags

Va propun un exercitiu de imaginatie: Ce soarta credeti ca ar fi avut laureatii Premiului Nobel 2011 daca ar fi activat in Romania? Inainte de a raspunde, sa ne aruncam o privire asupra unor mici detalii din biografia acestora.

Premiul Nobel pentru Economie

* Thomas J. Sargent: profesor dr. la Universitatea New York, 68 de ani.

* Christopher A. Sims: profesor dr. la Universitatea Princeton, 67 de ani.

Premiul Nobel pentru Chimie

* Daniel Shechtman: cercetator israelian la Institutul pentru Tehnologie din Haifa, 70 de ani.

Premiul Nobel pentru Medicina

* Bruce Beutler: profesor de genetica si imunologie la Institutul de cercetari Scripps din La Jolla (SUA), 54 de ani.

* Jules Hoffmann: cercetator francez, specialist in biologie moleculara si cellulara, 70 de ani.

* Ralph Steinmann: profesor in imunologie, 68 de ani.

Premiul Nobel pentru Fizica

* Saul Perlmutter: profesor de astrofizica la Lawrence Berkeley National Laboratory si University of California, 52 de ani.

* Brian P. Schmidt: doctor in stiinte, coodonator proiecte la Australian National University din Weston Creek, 44 de ani.

* Adam G. Riess: profesor de astronomie si fizica la John Hopkins University si la Space Telescope Science Institute din Baltimore, 42 de ani.

Premiul Nobel pentru Literatura

* Tomas Tranströmer: poet, traducator si psiholog suedez, 80 de ani

Lipsesc din tablou laureatele, presedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activista Africana Leymah Gbowee si activista yemenita Tawakkul Karman, dar ele sunt mai putin relevante pentru exercitiul pe care vi l-am propus.

Ce au in comun majoritatea celor premiati anul acesta? Sunt persoane, profesori universitari si cercetatori, toti – cu o exceptie, trecuti de 65 de ani. Aceasta inseamna ca in Romania lui Traian Basescu si a lui Daniel Funeriu ei erau demult trecuti pe tusa, pensionati si condamnati pentru ca cersesc ajutoare sociale!! In Romania lui Emil Boc, aceste minti luminate erau alungate de la catedra si amenintate in permanentta cu taierea pensiei.

O soarta diferita ar fi avut probabil fizicienii, ceva mai tineri. Ei ar fi fost obligati sa stranga cureaua, sa faca sacrificii si sa accepte tacuti faptul ca banii ajung doar pentru clientela portocalie. Daca acest tratament cu umilinte, batjocura si sfidare nu le-ar fi convenit, solutia le-ar fi fost indicata chiar de seful statului: „Ciocu’ mic si Go west!”

In momentul de fata, Romania isi bate pur si simplu joc de creierele ei!

Avem legi impuse prin decret, de sus in jos, care isi propun declarativ sa incurajeze si sa sustina performanta, dar in acelasi timp, trasam in mod abuziv o limita de varsta artificiala pentru excelenta. Actuala putere arunca cu noroi in profesori si in medici si taie cu nepasare aripile tinerilor elevi si studenti, obigandu-i sa plece din tara. Asa arata in prezent Romania, tara in care cultura, educatia si sanatatea sunt surclasate de inflatie, deficit si nepasare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-