Published On: lun, Oct 10th, 2011

Oborul brailean: Locul unde cumperi ce gasesti, nu ceea ce vrei

Share This
Tags

*In fiecare duminica puzderie de braileni merg in talciocul de la marginea orasului pemntru a-si cumpara unele din cele trebuincioase in ograda.

La Obor se gasesc de toate, la preturi acceptabile, de la telefoane, laptop-uri, instalatii de aer conditionat si centrale de apartament, pana la poze si bani de pe vremea lui Ceausescu.

Oborul este locul unde, in fiecare dumnica, oamenii nevoiasi vin fie sa vanda lucrurile care le prisosesc, fie sa cumpere vechituri, la preturi modice.

Interesant este faptul ca in aceasta perioada de criza pe care o traversam, numarul celor care vin sa ofere ceva spre vanzare este in continua crestere. Astfel s-a ajuns ca Oborul sa fie plin de la intrare pana la gardul dinspre Lacu Dulce al incintei.

Totodata trebuie remarcat ca Oborul este locul preferat de colectionari ,care au ocazia sa cumpere obiecte vechi la preturi de nimic.

Daca-i toamna, merg butoaiele

Cam asa s-ar zice, judecand dupa marfa expusa chiar in gura targului, dupa cum se zice.

“Sunt din judetul Bacau si am venit cu mai multe butoaie de stejar. Sunt noi, dar bine inchise. Pretul este negociabil, dar merge cam 10 lei vadra (O vadra este echivalenta cu 10 kilograme). Am si cazi pentru mustuit”, ne-a declarat Manole Ghisa, dogar, 49 de ani.

“Sunt la Braila de trei saptamani , a mers cate ceva dar slab tare fata de alti ani. Am avut noroc cu targurile de prin satele si comunele judetului, altfel ma intorceam cu mana goala acasa. Si cu aproape toate butoaiele”, a tinut sa specifice omul.

Dii, calule!

Ceva mai incolo, un alt sector important este rezervat celor care vand harnasamante pentru atelaje. Este vorba de producatori autohtoni care lucreaza zi de zi la conversionarea hamurilor.

“Sunt salariat la santierul Naval, dar dupa ce ajung acasa, asta fac: hamuri. Cateodata merge, cateodata nu. Saptamana trecuta nu am dat niciunul, saptamana asta am dat trei. Tot este bine ca mai aduni un ban”, ne-a declarat Ionel Ardeleanu, 39 de ani, din Braila.

Caii putere, de asemenea, sunt bine reprezentati in obor. Mai ales prin scuterele care se gasesc in numar mare. Si prin piesele de schimb, de asemenea. Astfel, un moped care a apucat si vremuri mai bune, se poate cumpara, la tocmeala si cu 700 lei. Atentie insa, ca de multe ori acestea sunt ciordite de la unii sau luate in cuantumul vreunei datorii mai vechi.

Unicate la talcioc

Pentru un avizat, Oborul reprezinta o adevarata mina de aur. Sunt scoase la vanzare obiecte care apartin de regula unor batrani, care din nevoia de  bani pentru traiul de zi cu zi, scot la vanzare lucruri care de mult nu mai sunt produse.

“Am cumparat un ceas de perete, marca Ossierre. Este facut undeva la mijlocul secolului al XIX-lea. Am dat 500 de lei pe el. Trebuie reconditionat, dar odata refacut si reglat o astfel de piesa se poate vinde si cu 1.000 de euro”, ne-a spus Virgil, un colectionar care dupa cum singur recunoaste si-a facut un hobby din a veni in fiecare duminica la Obor.

Dar cele mai multe lucruri oferite spre vanzare sunt vechituri de care oamenii nu mai au nevoie. Sau de care vor sa se desparta pur si simplu. Dar ceea ce unora le prisoseste altora le foloseste.

“Am venit sa cumpar un aragaz de voiaj, dar am gasit o pereche de role pentru cel mic. Le vindea un copilandru de 14-15 ani, care a recunscut ca nu-i mai folosesc, i-au ramas mici. Sunt aproape noi. Asa este la Obor, de cand se stie. Vii cu bani in buzunar sa cumperi ceva si pleci cu altceva, dar cu banii cheltuiti”, ne-a declarat cu umor Mihai Atanasoaiei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-