Published On: Soare, Oct 2nd, 2011

Numarul salariatilor a scazut cu 300.000 anul trecut

Share This
Tags

*Numarul salariatilor din Romania a scazut anul trecut, fata de nivelul din 2009, cu aproximativ 300.000 de persoane, la 4,58 milioane, iar castigul salarial mediu lunar net a fost de 1.391 lei, in crestere cu doar 30 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In profil regional, numarul salariatilor a inregistrat scaderi in toate regiunile fata de sfarsitul anului 2009, cea mai mare reducere fiind inregistrata in regiunea Bucuresti-Ilfov (-51.700 persoane). Insa, comparativ cu celelalte regiuni ale tarii, in regiunea Bucuresti-Ilfov se concentreaza cea mai mare parte din efectivul salariatilor din economie, respectiv peste o cincime. Regiunile in care activitatile sectorului primar depasesc ponderea medie pe tara (2,1% pe total economie) sunt: Sud-Muntenia (3,7%), Sud-Est (3,0%), Nord-Est (2,9%), Vest (2,6%) si Sud-Vest Oltenia (2,2%). Totodata, regiunile care concentreaza o proportie semnificativa a salariatilor in sectorul industriei si constructiilor sunt: Vest, Centru, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est (44,5%, 42,3%, 40,4%, 39,8%, 38,7%, 36,5% fata de 36,2% media pe tara).

Cea mai mare pondere a salariatilor din serviciile comerciale se regaseste in regiunea Bucuresti-Ilfov (58,4% fata de 39,5% pe total economie), iar din sectorul serviciilor sociale in Nord-Est (30,3% fata de 22,2% media pe tara).Efectivul salariatilor din societatile cu capital privat a fost majoritar (69,9%) si a inregistrat o scadere cu 5,4% comparativ cu anul precedent. In ceea ce priveste castigurile medii nete, cele mai mari, superioare mediei pe economia nationala, s-au realizat in intermedieri financiare si asigurari, in informatii si comunicatii, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, in industria extractiva, in administratie publica, in activitati profesionale, stiintifice si tehnice si in transport si depozitare.

La polul opus s-au situat castigurile din hoteluri si restaurante, alte activitati de servicii, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, agricultura, silvicultura si pescuit, activitati de spectacole, culturale si recreative, constructii, comert, tranzactii imobiliare, sanatate si asistenta sociala.

Daniel Stanislav

Comentarii

comentariu

About the Author

-