Published On: joi, Oct 6th, 2011

Motiunea “Caldura care ingheata Romania” nu a reusit sa-i salveze pe romani

Share This
Tags

*Romanii care au salariul minim pe economie primesc 5% dintr-o factura la caldura, care creste cu cel putin 50%

Respingerea motiunii simple “Caldura care ingheata Romania: regimul Basescu-Boc”, din cauza neintrunirii votului favorabil al majoritatii senatorilor, respectiv 69 de voturi “pentru”, a starnit reactii atat in randul cetatenilor de rand, cat si in randul politicienilor. “Aceasta motiune vine sa sanctioneze un tip de politica  cu totul iesit din comun pe care l-a consacrat Partidul Democrat in toti acesti ani. Avem de-a face cu un „guvern-fondanta”, un Guvern care este mai preocupat de a inveli decat de a avea ceva inlauntru. Remarcabila insusirea acestui Guvern de a incerca sa arate ca lucrurile sunt altfel decat sunt; ne-a plecat un investitor, o foarte intensa campanie de a arata cat de multi investitori ii vor lua locul, fara sa aratam ca, de fapt, investitiile straine s-au prabusit de la aproape 10 miliarde in 2008 la sub 2 miliarde in 201. Nu mai vrem sa dam bani pentru agentul termic?! O foarte buna ocazie de a arata ce grija avem noi de poporul roman.”, a declarat Varujan Vosganian.

Acesta s-a aratat foarte indignat de modul in care s-a dorit sa se realizeze reactualizarea strategiei energetice a Romaniei, tinand un discurs pe aceasta tema, presarat cu replici amuzante, dar taioase la adresa ministrului Muncii, Sulfina Barbu. “Doamna ministru, as vrea sa va semnalez ca, in locul dumneavoastra sau impreuna cu dumneavoastra, ar fi trebuit sa vina ministrul economiei, ministrul ministerului celor nefacute. Diferenta dintre cele facute si cele nefacute este ca cele nefacute sunt de doua feluri, ori lucruri care trebuie sa se faca si nu se fac, ori lucruri care se fac, dar se fac prost. Pentru ca, in mod normal, strategia privind centralele termice ar fi trebuit sa fie parte integranta a reactualizarii strategiei energetice a Romaniei, reactualizare care nu s-a facut. Romania in acesti ani a pierdut parteneriatele din Termoelectrica: Galati, Braila, Borzesti. Am pus pe fuga mari investitori de la centrala nucleara. Auziti ce spun RWE, GDF Suez si Iberdrola : “Ne pastram interesul pentru a construi centrale nucleare, dar pe alte piete decat pe cea romaneasca”, a mai sustinut senatorul PNL.

In incercarea de a lua apararea romanilor, care vor fi nevoiti sa faca, daca se mai poate, si mai multe economii pentru a-si putea plati facturile, Varujan Vosganian incearca sa trezeasca din doamna ministru spiritul constiintei, intreband-o, mai mult retoric, daca este capabila sa discute despre ordonanta privind acordarea subventiilor de caldura cu oamenii conectati la reteaua de termoficare centralizata, care traiesc de pe o zi pe alta. “Dumneavoastra, cand mergeti acum acasa, aveti constiinta impacata ca, fata de oamenii acestia, care sunt conectati la  sistemul de termoficare centralizata, v-ati facut datoria? Aveti curajul sa mergeti, dar nu ca Abu Hassan, caruia califul ii lua infatisarea ca sa-i strecoare printre oameni ca sa vada ce gandesc ei despre stapanire.  Dumneavoastra, de brat cu domnul Boc si cu alti colegi de-ai dumneavoastra, aveti curajul sa mergeti intr-o piata aglomerata de la pranz si sa faceti o discutie legata de aceasta tema cu oamenii? Sau cu primarii din reteaua de termoficare? Mie mi se pare cu totul incorecta atitudinea dvs., doamna ministru”.

In ordonanta data de Sulfina Barbu este stipulat faptul ca persoanele care castiga 540 de lei pe luna, vor primi 10% din factura de energie termica, iar cele care au un venit lunar de 615 lei, vor primi 5%, ceea ce e o adevarata batjocura, avand in vedere faptul ca, cel mai probabil, valoarea facturilor va creste cu cel putin 50%. “Stimata doamna, dumneavoastra spuneti ca asigurati protectie 100%. Asta cred ca este o gluma, asta cred ca se adreseaza celor care nu citesc, deoarece cei care citesc vad in ordonanta dumneavoastra ca, de pilda, cineva care castiga 540 de lei pe luna – adica impartind la 30 de zile, va avea cativa euro, 3-4 euro venit zilnic – va primi 10% din factura de energie termica, iar cel care are faimoasa suma de 615 lei venit lunar  va primi 5%! Si dumneavoastra veniti sa ne spuneti noua cu cata induiosare plangeti pe umerii romanilor! Ca cineva care are salariul minim pe economie primeste 5% dintr-o factura care creste cu cel putin 50%! Chiar nu va e jena putin sa amagiti romanii cu ajutor de 5% pentru salariul minim pe economie si sa spuneti ca acesta este un miracol? Este o victorie a reformei de dreapta?”, a mai declarat Varujan Vosganian.

Dar sa vedem ce trebuie sa faca omul acela pentru 5% din factura. Trebuie sa faca o gramada de acte, trebuie sa aduca o multime de dovezi prin administratia de locatari, inclusiv sa faca o declaratie pe propria raspundere privind bunurile sale. “Vom inventa un ANI al somerilor, al pensionarilor si al saracilor de tot felul. Al oamenilor cu salariul minim pe economie, care trebuie sa declare daca au frigider, masina de gatit, aragaz. Dar – atentie! – numai cate unul din fiecare, adica aragazul trebuie sa fie ciclop, sa aiba un singur ochi. Ca daca are doua ochiuri, stiti ce spune ordonanta? Ordonanta spune ca trebuie sa mearga la amanet, sa pretaluiasca ochiul de aragaz sau frigiderul suplimentar si sa-l scada din veniturile care sunt pentru alocatie, sa scada din ajutor. Cu alte cuvinte, daca aveti in fata casei, domnilor pensionari, o Dacie de la 1989, adio ajutor, fiindca trebuie sa mergeti la targul de masini, sa luati un act de la cineva care trebuie sa evalueze masinile, trebuie sa declarati pe proprie raspundere si vi se scade din ajutoare”, a conchis senatorul PNL.

Comentarii

comentariu

About the Author

-