Published On: Soare, Oct 23rd, 2011

Mediul de afaceri din Romania se inrautateste

Share This
Tags

Romania se situeaza pe locul 72 din 183 de tari in clasamentul Doing Business 2012, topul anual al Bancii Mondiale privind mediul de afaceri. De anul trecut, tara noastra a pierdut sapte pozitii, in principal din cauza solicitarii cazierului fiscal pentru sediul social al unei firme inainte de inregistrare. Cu alte cuvinte, fata de 2010, mediul de afaceri s-a inrautatit.

Plusuri

Totusi, exista si unele zone in care s-au inregistrat imbunatatiri. Astfel, la plusuri este evidentiata facilitarea modalitatilor de plata a taxelor si impozitelor de catre societatile comerciale prin introducerea sistemului electronic de plati si a sistemului unificat de declarare a contributiilor la fondul asigurarilor sociale. Romania sta bine si in functie de accesul la credite al firmelor. La acest capitol, tara noastra ocupa pozitia a opta in lume.

In plus, Romania a renuntat la impozitul minim anual si a modificat legea insolventei pentru a scurta durata acestei proceduri.

Minusuri

Totusi, chiar daca a adus imbunatatiri legii insolventei, tara noasta mai are de rezolvat destul de multe in acest domeniu, situandu-se pe pozitia 97 in functie de acest criteriu.

Mai mult, tara noastra a pierdut peste 30 de locuri dupa usurinta cu care se infiinteaza o noua firma, ajungand pe pozitia 63 in lume. De asemenea, alte probleme intampinam si la usurinta cu care se poate obtine un permis de constructie si accesul la electricitate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-