Published On: vin, Oct 7th, 2011

Inflatie de struguri pentru vin, lipsa de cumparatori

Share This
Tags

Productia record la struguri de anul acesta nu inseamna si venituri mai bune pentru fermieri

*In ciuda ofertei variate si cat se poate de acceptabile din lipsa banilor, cumparatorii nu prea dau navala, iar cei ce pastreaza traditia producerii vinului de casa, cumpara doar cantitati reduse de struguri

Traditia vinului de casa dainuie inca pe meleagurile noastre. Daca pe vremea comunistilor gospodarii il pregateau pentru a consuma ceva nechimizat, acum vinul de casa este pregatit de regula in micile gopodarii rurale sau de cei care gasesc in producerea sa calitatea de „natural 100%”.

Traditie de mai bine de 100 de ani

Locul unde cu predilectie se aduna negustorii de struguri are o denumire prozaica. Piata se numeste „La magarul tavalit”. Denumirea vine de la faptul ca in zona, care apartinea comunei Chercea, se adunau dimineata zarzavagii si precupetii care aduceau spre vanzare roadele pam@ntului din satele si comunele vecine urbei. In acel loc unde acum se gaseste piata cu nume prozaic, animalele de povara erau lasate sa astepte pana ce stapanii aveau sa le inhame iarasi la atelaje. Printre ele se gaseau si destui magarusi care carau lapte si branza catre piete in fiecare dimineata. Peste zi, cand canicula devenea innabusitoare, animalele se tavaleau in praf pentru a se mai racori.

Cum se stie ca niciodata caii nu stau alaturi de magari, terenul fiind de fapt un loc viran plin de praful [n care animalele se tavaleau pentru a scapa de soarele verii si insectele care salasuiau prin blana, a devenit treptat loc de stationare numai pentru magari.

La inceputul toamnei, locul se golea de zarzavagii si era luat de producatorii de struguri veniti din zona Vrancea care soseau la Braila, oras cu mare capacitate comerciala, pentru a-si vinde produsele.

Piata exista si astazi, dar daca in urma cu 50 de ani aici se gaseau toamna nu doar struguri, ci si cele necesare pregatirii vinului, butoaie, cazi, zdrobitoare, astazi doar strugurii singuri se mai vand.

Soi nobil la doi lei

Majoritatea producatorilor aduc struguri speciali de vinificatie

„Am adus o tona de Riesling italian si o tona de Feteasca regala. Sunt desigur separate pentru ca desi sunt unii care le amesteca pentru dulceata potrivita, sunt destui care prefera doar vinul sec si iau deci doar Riessling in timp ce altii care prefera un vin demisec fin, fara o aroma anume prefera Feteasca”, ne-a declarat Petru Visan din Panciu.

Pretul la care omul vinde marfa este de 2 lei kilogramul, dar dupa cum singur ne-a declarat, mai lasa ceva la cantitate mare, 2-300 kg de struguri odata.

Ceva mai incolo, tot un vrancean, de data aceasta din Odobesti, avea la vanzare Muscat Otonel si Traminer.

„Costa 3 lei kilogramul, dar vinul obtinut face toti banii. Este vorba de soiuri de vin desert, bune de consumat la o vorba cu prietenii. Traminerul era folosit pe vremuri de „tovarasii cu ochi albastri” care stiau ca acesta este un vin care dezleaga limba. Din pacate, in ziua de astazi, posirca cu arome a luat locul vinului de buna calitate, asa ca oamenii nici nu mai stiu ce este bun”, ne-a declarat negustorul Ioan Irimia, [n v@rsta de 53 de ani.

Bani putini, cumparaturi pe masura

Joi la pranz erau destui cumparatori in piata „La magarul tavalit”. Din pacate insa, vanzarea nu se misca asa cum ar fi dorit vanzatorii.

„As vrea sa cumpar vreo doua sute de kilograme, sa fiu sigur sa iese un vin bun numai frunte , asa cat sa umplu un butoi de 10 vedre. Ce-o mai fi, mai adun cu via din curte si fac si un „amestecat”, inca vreo suta de kilograme. Dar mai astept poate scot strugurii la  1,5 lei kilogramul”, ne-a declarat Ion Voica, un brailean care sta la doi pasi de piata si care abia zilele acestea a gasit timp sa culeaga via din fata casei.

Doua zile pline

Zilele de sambata si dumnica se anunta a fi bune pentru vanzatori pentru ca, dupa traditie, abia acum ar trebui sa se culeaga viile. Lucru deja intamplat, pentru ca vremea a permis coacerea strugurilor mai devreme decat in alti ani. Asa ca in acest week-end, la „Magarul tavalit” va fi plin de lume si cu struguri, si cu bani.

Soiurile mai putin nobile, respectiv „producatoarea” sau 1001  asa cum este numit strugurele cel mai raspandit in zona, dar si ceaslaua, plina de lichid  au preturi pe masura de doar 1,5 lei negociabil.

Cunoscatorii spun ca acestea sunt bune pentru un vin de cantitate, nu pentru unul de calitate, dar de vandut se vand bine pentru ca spre deosebire de soiurile nobile, care rareori dau 50% randament (50 kilograme de vin la 100 kg de struguri cumparati) cele traditionale sau hibride au un randament de pana la 75%.

Dorin Udrea

Comentarii

comentariu

About the Author

-