Published On: lun, Oct 3rd, 2011

INCREDIBIL: Rezerva de asediu dezgropata de arheologi

Share This
Tags

*Un important depozit de cereale a fost gasit in urma sapaturilor arheologice efectuate in Gradina Mare

Depozitul, datand din secolele XV-XVI, a fost gasit cu totul intamplator, sapaturile vizand de fapt decopertarea unei galerii din sistemul de hrube construit in timpul ocupatiei otomane.

Muncitorii care fac sapaturile pe santierul arheologic din Gradina Mare au avut parte de o surpriza de proportii. Ei erau pregatiti ca in orice moment, zgomotul loviturilor de tarnacop sa reverbereze in bolta unei galerii din sistemul de hrube cu care otomanii au impanzit orasul in timpul celor 400 de ani de stapanire.

De retinut ca sapaturile sunt facute dupa un plan stabilit in urma efectuarii unor  masuratori gravimetrice. Acestea au determinat cu exactitate existenta unor cavitati aflate in subsol la adancimi cuprinse intre 6 si 10 metri.

“Din pacate, nu exista un plan al galeriilor care strabat orasul vechi. Acestea au fost descoperitre cel mai adesea accidental odata cu saparea fundatiilor cladirilor noi, ridicate in special dupa 1956” ne-a declarat prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Braila.

Depozit de asediu?

La sfarsitul saptamanii trecute, muncitorii de pe santier au decopertat o zona unde aparea semnal de cavitate subterana. A fost insa o surpriza de proportii deoarere in locul unei galerii au dat peste un depozit de cereale.

In cadrul unei emisiuni  difuzate pe postul local Storm Tv in anul 1994 , reputatul istoric prof. univ. dr. Ionel Candea afirma ca “…arealul cunoscut sub numele de Gradina Mare este de fapt vatra primara a orasului Braila. Atunci cand zona va putea fi examinata si vom putea efectua sapaturi arheologice, vom putea consemna cu siguranta descoperiri de maxima importanta pentru istoria asezarii si nu numai”.

Iata ca adevarul rostit acum 17 ani si-a gasit in sfarsit confirmarea.

“Am descoperit un depozit de cereale care dateaza cel mai probabil din secolele XV-XVI, deci dinainte ca Braila sa intre sub stapanire otomana. Este vorba despre un depozit subteran, cel mai probabil, cu aplicatie militara, prin care brailenii de atunci isi asigurau nevoile alimentare pentru perioadele de restriste. Putea fi si un depozit comercial, dar acest lucru nu explica de ce pozitionarea sa nu a fost cunoscuta ulterior, lucru ce ar fi dus la utilizarea sa repetata”, ne-a declarat prof. univ. dr. Ionel Candea.

In urma sapaturilor, s-a stabilit ca depozitul are forma unei uriase amfore. Ca urmare a zonelor cu piatra arsa, gasite in imediata apropiere, specialistii au stabilit ca inainte de a fi umplut, depozitul era curatat si ars la interior, fapt ce aducea peretii la o consistenta asemanatoare tiglei sau caramizii de constructie, oferindu-i o buna rezistenta mecanica, dar si capacitati izolatoare ridicate.

Lucratorii de pe santierul arheologic din Gradina Mare au scos din depozitul de cereale descoperit sute de galeti de mei. A se retine ca inainte de introducerea culturii de porumb in Tarile Romane, la sfarsitul secolului al XVII-lea, meiul era principala cereala folosita in alimentatie.

Mostre din meiul descoperit in depozitul din Gradina Mare au fost trimise la laboratoarele universitare din Iasi, urmand a fi stabilita cu exactitate provenienta acestuia. Specialistii spera sa obtina o data cat mai exacta a vechimii.

Desi lucratorii de pe santier au scos, intr-o singura zi, peste 70 de saci de mei, ei spun ca mai au de muncit cateva zile pentru a scoate toata incarcatura descoperita.

Alte descoperiri…

Sapaturile pe santier continua in alta zona, unde sistemele de detectie au aratat existenta unor cavitati subterane. “Vremea inca tine cu noi si speram ca in curand sa ajungem la locul unde ne-a fost semnalizata o galerie de mari dimensiuni. Este stiut ca unele din galeriile care faceau legatura cu cetatea fortificata a Brailei aveau o dimensiune care permiteau trecerea carelor trase de boi. O astfel de galerie speram sa gasim in aceste sapaturi. Daca timpul nu ne va ajuta, santierul va fi inchis si protejat, iar lucrarile vor reincepe in primavara.”, a tinut sa precizeze directorul Muzeului Braila.

DORIN UDREA

Comentarii

comentariu

About the Author

-