Published On: mar, Oct 18th, 2011

François Hollande este candidatul socialistilor pentru alegerile prezidentiale

Share This
Tags

Alegerile primare ale socialistilor francezi s-au incheiat cu victoria neasteptata (daca avem in vedere, retrospectiv, pozitia candidatilor acum cateva luni) a fostului presedinte al partidului, François Hollande. Victoria este neasteptata pentru ca la startul cursei electorale, perspectivele actualului invingator nu erau neaparat cele mai favorabile (Martine Aubry si Dominique Strauss-Kahn dominau in sondajele de opinie ce masurau atat optiunile electoratului francez, cat si pe cele ale electoratului socialist).

Rezultatul alegerilor (1,607,268 de voturi, respectiv 56,57% din numarul de optiuni valide exprimate in opozitie cu cele 1,233,899 de voturi, respectiv 43,43% din sufragii, primite de adversara sa in turul secund, Martine Aubry) nu lasa loc de comentarii din perspectiva modului in care Hollande, ocupantul primei pozitii si dupa primul tur al alegerilor interne, a reusit sa se impuna si sa domine practic campania interna a socialistilor. Victoria pare si mai relevanta in conditiile in care turul secund a atras cu 210000 mai multi decat primul tur al primarelor.

Hollande a facut in ultimele luni ale campaniei nu numai dovada ca poate fi un candidat care nu este privit ostil de alegatorii de centru (principalul repros adus lui Royal in urma esecului din 2007), ci si ca este capabil sa coaguleze in jurul sau reprezentantii diferitelor orientari din interiorul partidului (toti competitorii sai din primul tur le-au cerut propriilor votanti sa il sustina pe Hollande in turul al doilea, cu exceptia lui Arnaud Montebourg, care nu a dat indicatii propriilor sustinatori, dar a declarat ca il va vota in turul secund pe fostul presedinte al socialistilor francezi).

In acest moment, cred ca principala problema pentru Hollande este sa faca fata (in lumina victoriei sale preliminare) marilor asteptari – candidatii stangii (cu exceptia lui Royal) erau toti favoriti in sondaje in confruntarea prezidentiala de anul viitor, chiar inaintea finalizarii alegerilor intene. Mai mult, Hollande trebuie sa arate ca este capabil sa actioneze la nivelul politicii centrale si europene – actualul deputat de Corrèze nu a detinut, spre deosebire de adversarii sai, nicio functie ministeriala. Lipsa de experienta nu este insa intotdeauna un dezavantaj (asa cum spunea corespondentul BBC la Paris, Hugh Schofield, nici Barack Obama nu avea un trecut in administratie si in spatiul politic in momentul lansarii candidaturii sale).

Pentru Romania, actualul rezultat indica trei lucruri:

1.    Socialistii sunt tot mai apreciati in vest (prezenta la urne fiind un indicator foarte bun al succesului acestei actiuni);

2.    Exista sanse pentru inlocuirea presedintelui Sarkozy cu un socialist, dupa victoria socialistilor de la locale si din Senat; aceasta veste ar insemna si o relatie mai normala intre cele doua tari daca, bineinteles, rezolvam si problema de acasa (in sensul inlocuirii lui Traian Basescu);

3.    Se confirma faptul ca, atunci cand te deschizi catre oameni, catre cei pe care ii reprezinti, acestia vin spre tine si te sustin. Noi am trecut, in 2004, printr-un mecanism de alegeri interne pentru desemnarea candidatilor la parlamentare. Acest mecanism democratic poate fi folosit din nou, pentru ca el da sansa partidelor care transmit un mesaj corect sa atraga  mai multi sustinatori de partea lor. Iar noi, in prezent, transmitem un mesaj corect si necesar pentru Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

-