Published On: vin, Oct 14th, 2011

Energia electrica se va scumpi din noiembrie

Share This
Tags

*Energia electrica pentru consumatorii casnici se va scumpi * banii vor fi folositi pentru producerea de energie regenerabila * scumpirea ar urma sa aiba loc luna viitoare.

Masura va fi aplicabila in baza unei ordonante adoptate de Guvern miercuri, care completeaza Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Astfel, legislatia sustine si sprijina proiectele care promoveaza energiile regenerabile, ce permit investitorilor recuperarea investitiilor. In urma aprobarii acestei legislatii, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, furnizorii de electricitate fiind obligati sa le cumpere in cote anuale. Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata pana in 2021. Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. {ntrebat de jurnalisti cu cat se va scumpi energia electrica pentru consumatorii casnici urmare a acestei scheme, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plavetti, a avansat o crestere a tarifului de 2,5% . “Calculele efectuate de noi pe un scenariu despre capacitatile care se vor pune in functiune in 2012, inclusiv productia de energie din surse regenerabile care este sustinuta, ne arata un impact de pana in 2,5% pentru anul viitor, aplicat probabil de la 1 ianuarie. Practic, in momentul de fata, factura medie la un consumator casnic este in jurul a 50 lei, deci majorarea de 2,5% pe care o implica schema de certificate verzi inseamna 1,25 lei in factura unui consumator casnic. El a precizat ca ANRE a analizat mai multe scenarii privind scumpirea energiei electrice si ca procentul de 2,5% a avut cea mai mare probabilitate, dar ca nivelul depinde si de “cum va bate vantul anul viitor”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-