Published On: mie, Oct 26th, 2011

Desi nu-si doresc, brailenii trebuie sa prezinte CNP-ul recenzorilor

Share This
Tags

INS se razgandeste din nou:”CNP-ul este obligatoriu”

Reprezentantii Institutului National de Statistica (INS) au reiterat, ieri, ca exista o baza legala pentru colectarea CNP-ului, in cadrul Recensamântului 2011 si ca românii sunt obligati sa prezinte CNP-ul recenzorilor.

“Conform legii, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare, iar refuzul furnizarii, catre personalul de recensamânt, a informatiilor prevazute in programul de informare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 4.500 de lei”, se arata intr-un comunicat INS.

Ei au precizat ca au tinut sa atraga atentia asupra CNP-ului, deoarece “in mass-media au aparut interpretari distorsionate ale acestui subiect”.

In cadrul comunicatului, reprezentantii INS fac o trecere in revista a legislatiei in vigoare, inclusiv câteva Hotarâri de Guvern, care sustin ideea obligativitatii furnizarii CNP-ului.

In plus, INS puncteaza ca “toate subiectele cuprinse in formularele de recensamânt sunt obligatorii, cu exceptia celor optionale”, printre care nu se gaseste, insa, si furnizarea CNP-ului. Cele optionale sunt doar: etnia, apartenenta religioasa, limba materna si sectiunea despre dizabilitati.

Recenzorul suna de doua ori la cei care nu au dat CNP-ul

Acum cateva zile, in presa a aparut o declaratie a purtatorului de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, spunând: “Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamânt, daca, dintr-un motiv sau altul, nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat, chiar si in absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”.

Ieri, oficialii INS au precizat, insa, ca “declaratia (n.r. lui Alexandrescu) a fost gresit interpretata”. “Exista obligativitatea prezentarii CNP, insa intelegem ca pot exista situatii in care posesorul actului de identitate l-a pierdut sau poate face dovada faptului ca nu dispune de acest act, caz in care recenzorii nu vor aplica amenzi”, a declarat un oficial INS. De altfel, ieri, s-a desfasurat si o teleconferinta la care au participat presedintele INS, Virgil Voineagu, si toti prefectii din tara. Concluzia a fost aceeasi: CNP-ul este obligatoriu.

Mai mult, Voineagu a precizat ca toate chestionarele completate fara CNP vor fi refacute. Declaratia sa a fost sustinuta de prefectul de Prahova, Adrian Dobre, care a precizat ca recenzorii vor reface traseul si vor colecta CNP-urile lipsa. Totusi, se pare ca multi dintre recenzori inca nu au aflat ca este obligatorie colectarea CNP-ului, astfel ca multi dintre ei ii asigura pe cetateni ca nu e neaparat nevoie sa furnizeze codul lor numeric personal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-