Published On: mie, Oct 26th, 2011

Deputatul Cristian Rizea consolideaza relatiile Romaniei cu Irlanda

Share This
Tags

Deputatul Cristian Rizea, presedintele PSD Diaspora, a participat ieri la intalnirea, organizata de Comisia Romanilor de Pretutindeni, din cadrul Camerei Deputatilor, cu ambasadorul Irlandei in Romania, Excelenta Sa, John Morahan. Scopul intalnirii a constat in consolidarea relatiilor dintre cele doua tari.

Cristian Rizea a pus o serie de intrebari Excelentei Sale, prezentand astfel problemele reale si cel mai des intalnite in randul celor aproximativ 40.000 de romani rezidenti in Irlanda. Principalul aspect dezbatut a fost in legatura cu accesul romanilor pe piata muncii irlandeze si despre eliminarea restrictiilor pentru muncitorii veniti din Romania.

Totodata s-a ridicat problema recunoasterii oficiale a Bisericii Ortodoxe Romane. Momentan aceasta functioneaza intr-un lacas de cult inchiriat de la Biserica Anglicana din Irlanda.

Excelenta Sa, Ambasadorul John  Morahan, si-a exprimat sustinerea totala in ceea ce priveste demersurile necesare la nivelul Guvernului Irlandez pentru a veni in ajutorul comunitatii romanesti. Acesta si-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru proiectele culturale si sociale, in vederea pastrarii identitatii culturale, atat pentru romanii din Irlanda, cat si pentru comunitatea irlandeza din Romania.

In cadrul intalnirii, Ambasadorul  John  Morahan, a reiterat modul in care s-au pus bazele relatiilor diplomatice romano – irlandeze, mentionand sprijinul adus de Guvernul Social – Democrat condus de Adrian Nastase, in vederea infiintarii Ambasadei Irlandei la Bucuresti din anul 2005.

Au fost dezbatute de asemenea idei despre modul in care putem milita pentru invatamantul romanesc in Irlanda, despre metode de sustinere a asociatiilor romanesti si despre schimburi de experienta la nivel parlamentar intre cele doua state, proiecte pentru care, Excelenta Sa si-a exprimat sustinerea totala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-