Published On: mie, Oct 12th, 2011

De ce anvelopele all-season nu te scapa de amenda

Share This
Tags

Anvelopele all-season nu ii mai scapa de amenda pe soferi. Odata cu intrarea in vigoare a noii legislatii, conducatorii auto sunt obligati sa se echipeze de iarna, iar pe cartea de identitate trebuie sa apara scris “Mud plus Snow”, la care se adauga niste semne distincte.

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii in intervalul 1 noiembrie – 1 martie, iar soferii care nu respecta aceasta prevedere, risca amenda de pâna la 4.000 de lei si retinerea talonului.

“Expresia all-season este generala. Sunt considerate de iarna anvelopele care pe lânga expresia M plus S (Mud plus Snow) trebuie sa aiba si anumite semne, respectiv un fulg de nea si o creasta alpina”, a explicat Florian Coman, directorul Autoritaţii Rutiere Române (RAR).

Anvelopele de iarna sunt cele care sunt omologate conform Directivei 92/23/CE din 31 martie 1992 si sunt obligatorii intre 1 noiembrie si 1 martie pe zapada, polei si gheata. Abia dupa ce ati retinut aceasta informatie puteti porni la cumparaturi de anvelope.

Indiferent ca vorbim despre anvelopele de iarna sau cele mixte, specialistii spun ca daca va bazati strict pe indicatiile cu fulgul de nea sau creasta montanta ati putea fi, de asemenea, indus in eroare. Cereti vânzatorului acest document. Se numeste certificat de conformitate, iar pe el trebuie sa apara informatia referitoare la omologare. Acelasi document va trebui pastrat in autovehicul si la control, in cazul in care veti fi oprit in trafic.

Trebuie retinut faptul ca, la anvelopele second-hand, certificatul de omologare nu poate fi obtinut.

Comentarii

comentariu

About the Author

-