Published On: mie, Oct 26th, 2011

Cum suntem?

Share This
Tags

Grea intrebare, dar si mai greu raspunsul! Cum suntem, ori cine suntem? Si ma tot intreb de la o vreme, cine suntem, dar mai dihai, cum suntem?

Stam la o coada la piata. Aproape toti cumparam mere; erau  frumusele si la un pret acceptabil. In timp ce mai priveam cu oarece jind fructele (putine) de pe taraba, un oarecine opera un triaj foarte indemnatic printre merele dintr-o ladita. Niciun comparator nu a reactionat. Scos din fire, ma rastesc la individul obraznic, ce faci dom’le acolo?! Cum era de asteptat, nu-mi raspunde, dar, dintr-o anume jena inceteaza, totusi, sa-si aleaga mere doar unul si unul.

Cand vad un cantar nelasat liber la echilibru, stiu sigur ca ma fura zdravan. Am verificat odata la cantarul de control. Ipoteza s-a verificat, dar, ce folos! Functionara de la control m-a asigurat ca nu ma poate ajuta, piata este particulara. Ei si? Legea nu se aplica peste tot?! Nimeni nu se sesizeaza, nimeni nu reactioneaza. Toti ne fura ca la drumul mare, reactii ioc! De ce? Nu stiu!

“Inghitim” cozi la ghisee, sa platim tot felul de taxe si suprataxe. Ne inghesuim ca oile la strunga, tacem si platim! Nimeni nu se intreaba, de ce? Nimeni nu reactioneaza, nimeni nu reclama! De ce? Habar n-am!

Ne strecuram pe strada timorati, inspaimantati sa nu care cumva sa deranjam pe cutare ori cutare neam prost, posesor de nu stiu ce hardughie de masina. Alergam pe “zebra” mai ceva ca la o cursa de viteza! De ce? Sa nu ma intrebati pe mine!

Ce-a patit romanul, omul de pe strada, “omul cu stampila”?! Ce-i cu mandria sa de om? Ce-i cu spiritul sau combativ, vindicativ?

Este romanul las, fricos, inspaimantat, timorat de tupeul celor “ajunsi”? Este el, modest, prost, umil? Aplica el, ca principiu de viata zicerea, “capul plecat sabia nu-l taie”? Sau este un supravietuitor? Rabdator, asteapta ca cenusa istoriei sa se astearna peste tot ce este efemer, de mucava si pieritor?

Istoria o fac oamenii, sa nu uitam asta! Pasivitatea, asteptarea de “para malaiata” nu face decat sa micsoreze ritmul transformarilor. Nu-mi ramane decat sa reiterez indemnul lui Andrei Muresan: “desteapta-te romane” !

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-