Published On: mar, Oct 18th, 2011

Cine mananca cel mai mult si cel mai bine: salariatii, pensionarii, somerii, agricultorii?

Share This
Tags

In acest articol mergem mai departe si analizam consumul de alimente din alta perspectiva: a structurii sociale. Adica, cum am precizat anterior, care sunt categoriile sociale care mananca cel mai putin/mult in Romania. si prezentam consumul lunar la un numar de 12 produse alimentare: paine, malai, faina, orez, zahar, unt, carne proaspata, preparate din carne (mezeluri), peste, branzeturi, smantana si frisca si cascaval. Iar perioada la care ne referim este anul 2010. Concluziile sunt mai mult decat surprinzatoare. Cel mai mult din Romania mananca pensionarii! Ei au consumat cea mai mare cantitate din alimentele enuntate. Anul trecut, un pensionar a mancat, in medie, 15,9 de kilograme din aceste produse pe luna! Dupa pensionari, urmeaza salariatii, lucratorii pe cont propriu, somerii. Cel mai prost la capitolul alimentatie stau agricultorii.

Cum de sunt pensionarii pe primul loc?

Evident, se ridica o intrebare logica: cum de sunt pensionarii pe prima pozitie la consumul de alimente? Simplu! Ei sunt pe primul loc in special la consumul de alimente mai ieftine. Pensionarii sunt pe prima pozitie la consumul de paine, faina, orez, zahar, peste si branzeturi. La alimente mai scumpe, cum ar fi cascavalul, smantana, carnea proaspata sau mezelurile (preparate din carne), salariatii sunt peste pensionari. De exemplu, la consumul de cascaval, salariatii au mancat, in medie, 122 de grame pe luna, aproape dublu fata de pensionari (care au consumat 64 de grame pe luna). Cu alte cuvinte, pensionarii mananca cel mai mult, dar salariatii mananca cel mai bine. Pensionarii mananca o cantitate mai mare, salariatii consuma mancaruri de calitate mai mare.

Mancare si bautura

Agricultorii stau cel mai prost la capitolul alimentatie. In schimb, o duc mai bine la consumul de alcool. Revenind la consumul alimentar, sunt produse care se regasesc extrem de rar pe masa unora din categoriile sociale prezentate. De exemplu, untul este “pasare rara” pentru agricultori: ei mananca, in medie, doar sapte grame de unt pe luna.

Comentarii

comentariu

About the Author

-