Published On: mar, Oct 4th, 2011

Cel mai tanar impuscat din ’89 nu primeste niciun ban!

Share This
Tags

Desi a fost impuscat in noaptea de 23 decembrie 1989, in ambele solduri, Viorel Furtuna nu beneficiaza de recunostinta societatii

Aceasta in conditiile in care zeci si sute de asa zisi revolutionari, care in fapt nu au avut un moment de participare efectiva la evenimente, incaseaza lunar mii de lei

Desi au trecut aproape 22 de ani de la caderea comunismului, Viorel Frtuna, cel mai tanar ranit al Revolutiei din Decembrie 89 , in ciuda recunoasterii meritelor sale, nu a primit niciun drept din cele stipulate de lege.

Povestea unui ranit

In seara zilei de 23 decembrie 1989, Viorel Furtuna, asemeni multor copii de aceeasi varsta, a zbughit-o fara stirea parintilor desigur, in Piata Independentei unde toata lumea astepta ceva! Iar acel ceva a venit sub forma unor gloante trase de… nu se stie nici pana in ziua de astazi de cine. Viorel, care avea pe atunci doar 11 ani  si jumatate s-a aflat deci  in locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.

„Eram in fata Casei Tineretului cand am simtit in soldul stang o durere care mi-ia taiat picioarele. In cadere am simtit aceeasi arsura si in soldul drept”, ne-a povestit Viorel.

A fost tras pe un geam de la demisol in Casa Agronomului si ulterior transporta de un Aro la spital unde cadrele l-au preluat imediat.

„In februarie a venit un procuror de la Bucuresti si m-a intrebat cum s-a intamplat. Eram inca socat, abia iesisem din spital si am spus ceea ce stiam ca mi se intamplase”, ne-a declarat barbatul ajuns acum la varsta de 34 de ani.

Meritele din Revolutie i-au fost recunoscute, dar numai atat

Viorel a avut parte de onoruri, fiind medaliat si recunoscut ca luptator chiar in cadru festiv. Dar cum era minor, pentru el a fost mai greu sa umble sa preschimbe actele atunci cand acest lucru s-a impus prin lege.  A trebuit sa mearga mereu insotit de mama sa.

„ In 1995 legea s-a modificat si a trebuit sa alerg dupa acte pentru a-mi reface dosarul. Am umblat cu el la mai toate asociatiile de revolutionari, dar degeaba. Fiind minor, cu toate ca aveam urmele gloantelor in mine, am fost tratat ca o entiate neglijabila”, ne-a explicat Viorel Furtuna.

Legi strambe doar pentru profitori

„Este ridicol, dar intr-adevar asa stau lucrurile. El fiind minor nu putea fi reprezentat de altcineva , pentru ca s-a considerat ca doar cei majori au participat la revolutie. Pe de alta parte, in marea sa idiotenie, legea prevede prescriptia la termen, lucru cu care noi , revolutionarii, nu am fost niciodata de acord, iar urmare a acestui fapt,  cei care nu au depus la timp dosarul au ramas pe dinafara. Paradoxal persoane care au petrecut revolutia in familie cu un pahar de vin in fata au ajuns sa beneficieze de drepturile celor care intr-un fel sau altul au facut ceva pentru victoria de atunci”, ne-a declarat Gabi Damaroiu , revolutionar din Decembrie 89.

Imaginile difuzate recent pe un post det eleviziune, in care reprezentantul unei asociatii de revolutionari  asigura pe cel interesat de  tot sprijinul pentru recunoasterea total nemeritata a calitatii de luptator, l-au facut pe Viorel Furtuna sa incerce din nou sa intre in drepturi.

„Am cunoscut din plin „frumusetea”  societatii la a carei instalare am contribuit mai mult sau mai putin . Stiu ce inseamna sa fii somer pentru ca cea mai mare parte din activitatea mea profesionala s-a incadrat in acest domeniu”, ne-a declarat, facand haz de necaz, Viorel Furtuna.

Procesul prin care Luptatorul din Decembrie 1989, Viorel Furtuna, ranit in revolutie,  poate intra in posesia drepturilor stipulate de lege, respectiv indemnizatie lunara, scutiri la anumite impozite si taxe, asistenta medicala gratuita , etc, se anunta greu si anevoios.

„Va fi greu sa obtinem ceea ce merita de drept acest om, pentru ca la ora actuala guvernul portocaliu care nu este interesat decat sa taie din cheltuieli, calca pe cadavre pentru a stoarce si ultima picatura din vlaga acestei tari, iar drepturile obtinute de cetateni sunt tratate in batjocura. Oricum vom vedea ce putem face pentru a-l ajuta pe Viorel cat mai mult in demersurile sale”, ne-a declarat Gabi Damaroiu.

Vom urmari indeaproape cum este rezolvat acest caz si va vom tine la curent cu demersurile si piedicile pe care cel mai tanar ranit al Revolutiei le intampina.

Dorin Udrea

Comentarii

comentariu

About the Author

-