Published On: Soare, Oct 23rd, 2011

Ce-o mai fi si asta, consolidare fara normalizare?

Share This
Tags

Sistemul public din Romania nu functioneaza cum trebuie. O seama de responsabilitati fundamentale ale statului nu sunt onorate. In aceste conditii a spune ca reducerea cheltuielilor bugetare, in orice conditii, inseamna consolidare fiscala este o batjocura la adresa acestei tari.

Faptul ca Romania a avut in anii 2009 – 2011 deficite fiscale bugetare uriase (cumulat in cei trei ani,  aproape 25 de miliarde de euro) in conditiile in care situatia salariatilor si pensionarilor precum si calitatea serviciilor publice  s-au deteriorat vizibil este un grav semnal de alarma cu privire la costurile pe care le impune readucerea statului la linia de plutire.

Ideea ca reducerea deficitului bugetar inseamna consolidare fiscala este o concluzie pripita. Consolidarea fiscala este o iluzie daca pentru a o dobandi, statul trebuie sa-si sfideze cetatenii, sa–si batjocoreasca creditorii ori sa intoarca spatele celor care au nevoie de serviciile sale. Ce consolidare fiscala e aceea care se obtine prin amanarea pana la 400 de zile a datoriilor catre farmacii si catre producatorii de medicamente? Ce consolidare fiscala e aceea care se obtine prin neplata catre profesorii din mediul rural a diurnelor de deplasare? Care se obtine prin ignorarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu handicap grav de a avea un insotitor? Ori printr-o politica salariala aberanta de blocare a posturilor care face ca daca intr-o orchestra se pensioneaza un trombonist sa nu poata fi angajat un altul in loc, ori daca se pensioneaza profesorul de engleza trebuie ca cel de franceza sa-i tina locul? Ce fel de consolidare fiscala e aceea in care majoritatea primariilor nu au bani sa-si plateasca salariile pana la sfarsitul anului? {n care taxa pe valoarea adaugata nu e returnata decat te miri cand, dupa calcularea deficitului bugetar, pentru ca sa nu strice la imagine? Strasnica e consolidarea cand la fiecare inceput de an, mii si mii de scoli se deschid fara a avea autorizatie de functionare, cand spitalele se inchid iar bolnavii cu boli cronice nu-si primesc medicamentele?  Ce fel de consolidare e aceea in care alocarile in termeni reali si ca procent din PIB pentru cheltuielile de capital,  pentru educatie, pentru sanatate, pentru sustinerea culturii si a cercetarii scad intruna? Ce fel de consolidare e asta? Pe cine consolidam?

Anul 2011 va fi un an al stagnarii economice. Am cerut primului ministru sa informeze in legatura cu cresterea preliminata PIB-ului neagricol 2011/2010, ca sa avem o imagine cat mai exacta a evolutiei economiei, neinfluentata de conditiile climatice. Anul viitor, daca socotim costul tot mai mare a refinantarii datoriei publice, vom avea nevoie de o crestere economica de 1,5%, doar ca sa mentinem deficitul actual de 4-5%. Despre reducerea deficitului bugetar si indexarea salariilor si pensiilor, cresterea investitiilor, ce sa mai vorbim…

Cand vom incepe sa vorbim despre optimul economiei, al societatii romanesti?  Despre cum ar trebui sa fie o Romanie nu consolidatea, nu reformata, nu uninominalizata, ci o Romanie normala? }i in care deficitele sa se masoare nu dupa cat de mare e dispretul autoritatilor ,ci dupa cat de mare nevoie avem de a trai decent? Ca sa stim exact cum stam…

Comentarii

comentariu

About the Author

-