Published On: mar, Oct 18th, 2011

CAS-urile din Romania sunt printre cele mai ridicate din lume

Share This
Tags

Romania are printre cele mai mari cote ale contributiilor de asigurari sociale cumulate la nivel de angajat si angajator, se arata intr-un studiu realizat de KPMG. Mai exact, tara noastra se situeaza la acest capitol pe pozitia 18 dintr-un total de 87 de tari analizate. Astfel, in Romania, nivelul contributiilor sociale este de 31,3%. Angajatilor le revine plata a 10,5% din contributii, iar angajatorii platesc 20,8%.

Beneficii limitate

„Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate sociala romanesc le ofera in comparatie cu alte tari, pozitia Romaniei in clasament aduce motive de ingrijorare”, a declarat Daniela Oprescu, director in cadrul KPMG Romania.

Madalina Racovitan, partener in departamentul Taxe al KPMG Romania, considera ca Guvernul ar trebui sa reduca aceste cote de contributii sociale si sa introduca plafonari pentru toate tipurile de contributii sociale la un nivel rezonabil. „O asemenea masura ar fi de natura sa amelioreze nivelul de conformitatea a contribuabililor cu prevederile legislative si, pe termen lung, va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurari sociale’, a spus Racovitan. Franta si Belgia sunt tarile cu cele mai mari cote de contributii sociale cumulate pentru angajat si angajator. Acestea se ridica in Franta la peste 50%, iar in Belgia la 48%, insa nu se pot compara beneficiile pe care le ofera sistemul de securitate sociala din cele doua tari cu cele din Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

-