Published On: Soare, Oct 23rd, 2011

Biblioteca Judeteana va sarbatori Ziua Armatei Romane

Share This
Tags

IN CURSUL ZILEI DE MAINE, BIBLIOTECA JUDETEANA “PANAIT ISTRATI” VA CELEBRA ZIUA ARMATEI ROMANE, IN CINSTEA FORTELOR TERESTRE, FORTELOR AERIENE SI FORTELOR NAVALE, SUBORDONATE MINISTERULUI APARARII NATIONALE

Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” va gazdui maine, la orele 13:00, o serie de vernisaje dedicate Zilei Armate Romane, sarbatorita an de an pe data de 25 octombrie. Astfel, in holul institutiei din Calea Calarasilor, nr. 54 va fi prezentata mai intai expozitia “Pasteluri cu umor – grafica umoristica si pictura”, pregatita de Dumitru Stefanescu. La acest eveniment este invitata si Ana Maria Hartuche, critic de arta.

Va urma un vernisaj de medalistica despre care va vorbi lt.- col.(r) Ionel Teodorescu, presedinte al Asociatiei Cultul Eroilor – filiala Braila, iar la final vor fi expuse publicatii si brevete din colectiile Bibliotecii Judetene “Panait Istrati”, prezentate de lt.-col.(r) Cezar Postelnicu, de la Cercul Militar Braila si de seful Colectii speciale de la Biblioteca publica, Ion Volcu.

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI ROMANE

In fiecare an, pe 25 octombrie se sarbatoreste Ziua Armatei, aniversandu-se victoria finala pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupatia hortista (25 octombrie 1944). Sarbatorirea Zilei Armatei Romane este stipulata de Decretul nr. 381 din 01.10.1959. La 25 octombrie 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Carei, ultima brazda de pamant romanesc aflata sub ocupatia hortista, incununand astfel lupta si jertfa zecilor de mii de combatanti pentru eliberarea Ardealului, lupta inceputa in Carpatii Orientali, chiar in noaptea de 23/24 august 1944. Astfel, s-a eliberat intreg teritoriul de 43.492 kmp, ocupat prin Dictatul criminal de la Viena, refacandu-se in partea de Vest adevaratele hotare de stat ale Romaniei.

25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire nationala, ziua cand armata romana si-a îndeplinit menirea fireasca. Devenita simbol al tuturor bataliilor si eroilor neamului romanesc, data de 25 octombrie a ramas întiparita în sufletele romanilor ca zi în care tara îsi sarbatoreste Armata si pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Sarbatorirea zilei armatei în lume s-a instituit, în mod diferentiat, de la o tara la alta, dupa primul razboi mondial, cu scopul de a oferi societatii civile posibilitatea evocarii faptelor de arme sau evenimentelor hotaratoare din viata fiecarei ostiri. De regula, aceste zile au fost stabilite în corelatie cu momente semnificative din istoria moderna si contemporana.

In cazul Romaniei, Ziua Armatei este legata efectiv si afectiv de Transilvania, leaganul genezei si evolutiei istorice a poporului nostru, de obiectivele si sentimentele Armatei Romane, care au vizat întotdeauna îndeplinirea idealurilor nationale: unitate, independenta, suveranitate, integritate teritoriala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-