Published On: mie, Oct 19th, 2011

Maine incepe recensamantul

Share This
Tags

Potrivit chestionarului de recensamant, sunt circa 100 de intrebari la care populatia trebuie sa raspunda, din 20 octombrie. Totusi, sunt cateva intrebari la care recenzatul poate refuza sa raspunda, fara a atrage niciun fel de penalizare din partea autoritatilor. Acestea fac parte din sectiunea dedicata “caracteristicilor etno-culturale”, cu referire la etnia, limba materna si religia persoanei, cat si date despre eventualele dizabilitati pe care persoana intervievata le poate avea.

Intrebarile sunt insotite de atentionarea “fiecare persoana este libera sa-si exprime propria optiune, fara niciun fel de constrangere”, si sunt formulate astfel:

Carei etnii considera persoana ca ii apartine?

Care este limba materna a persoanei?

Carei religii considera persoana ca ii apartine?

La aceste trei se adauga o a patra referitoare la “posibilele dizabilitati”.  “Principalul motiv pentru care intrebarile ce fac referire la etnia, limba materna, religia si posibilele dizabilitati ale persoanei sunt neimpuse se datoreaza practicilor europene din domeniu”, declara Vladimir Alexandrescu, seful biroului de presa al Institutului National de Statistica (INS). El spune ca Uniunea Europeana nu impune asumarea etniei, insa “exista recomandari venite din aceasta directie, ce subliniaza necesitatea unei statistici actuale despre etnia persoanelor, mai ales in contextul in care una dintre ele – cea rroma -, a intrat in atentia multor tari din Europa”. Intrebat cum vor fi incurajati cetatenii rromi sa isi declare adevarata etnie, Vladimir Alexandrescu spune ca se bazeza pe “puterea de convingere a recenzorilor”. “Avem recenzori, cat si observatori de etnie rroma, alesi pentru zone in care ponderea acestei populatii este mai mare, si care speram ca vor avea o contributie concreta in convingerea lor in a-si declara propria etnie”, a precizat acesta. Limba materna a fost si ea trecuta in categoria intrebarilor la care se poate refuza un raspuns, deoarece nu exista o legatura intrinseca intre limba materna si locul de origine al persoanei, afirma Alexandrescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-