Published On: joi, Oct 27th, 2011

Aproape 2.000 de medici au parasit tara in acest an

Share This
Tags

Plecarea medicilor din Romania este un fenomen negativ intrucat multe specialitati raman neacoperite, numai in primele luni ale anului, peste 1.900 de doctori au parasit tara pentru a lucra in unitati sanitare din UE

Astarastoae a precizat ca exodul medicilor face ca in prezent, in Romania sa existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2 daca sunt adunati si stomatologii, in timp ce media europeana este 3,7 la 1.000 de locuitori. “Din pacate sistemul de sanatate este subfinantat cronic, este o incoerenta, inegalitate si neechitate in sistemul sanitar, Romania alocand in continuare cea mai mica suma din PIB pentru sanatate, sub 3%, in timp ce in UE este alocat intre 5-6% din PIB”, a adaugat presedintele CMR.

“Dupa aderarea la UE medicii au primit o singura recomandare: sa plece din tara”, a precizat Astarastoae.

In opinia presedintelui CMR, medicii romani isi doresc realizare profesionala care sa depinda strict de munca si meseria lui, venituri corespunzatoare si respect din partea societatii.

La randul lui, ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, prezent la Adunarea Generala a CMR, a spus ca plecarea medicilor este o problema reala. “Plecarea medicilor este o problema reala un fenomen ingrijorator si solutiile trebuie cautate impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania si cu alte structuri”, a precizat ministrul.

Adriana Popovici

Comentarii

comentariu

About the Author

-