Published On: mie, Oct 12th, 2011

Alba ca Zapada nu are grija de pitici

Share This
Tags

*Mesajul baconschian este un atac frontal, extremist, la adresa statului social

Daca Sebastian Lazaroiu se afiseaza in postura de strateg al conglomeratului de guvernamant, Teodor Baconschi se doreste, fara doar si poate, ideologul PDL-ului de azi si, mai ales, de maine. Tot mai multe mesaje ale ministrului de Externe tin sa aiba un aer filozofic cu bataie lunga. Asa am aflat, de curand, ca domnia sa isi doreste ca PDL sa fie votat „de Romania care munceste si nu de Romania care cerseste”.

Inca de la inceput, se cuvine o observatie. Spunand „Romania” si nu „romanii”, filozoful scoate din discutie orice grup cu reprezentativitate indoielnica si care se indeletniceste cu traitul pe spatele altora. „Romania care cerseste” e un peisaj cu perspectiva, e un fenomen. E o parte de tara. In fond, doar n-o sa ajungem la concluzia ca ditamai ideologul se ocupa de o nesemnificativa mana de lenesi. Mesajul baconschian este un atac frontal, extremist, la adresa statului social, asa cum a fost el dezvoltat vreme de cinci decenii in Europa Occidentala. Exista numeroase motive pentru care oamenii „nu muncesc”. De pilda, pentru ca au muncit deja si sunt prea batrani. Au construit strazi si poduri pe care mergem acum sau case in care locuim acum, au platit taxe. Sa mai comentez politica PDL fata de pensionari?

Nu trece o luna fara sa auzim cum trebuie impozitate pensiile mizere – ca sursa financiara a „modernizarii” statului roman. Exista oameni care nu muncesc pentru ca sunt prea tineri. Ei invata – daca au unde si daca au cu cine si daca societatea le arata ca asta e cu adevarat important. Daca nu, ei nu invata sau invata si pleaca din tara. Exista oameni care nu muncesc pentru ca sunt bolnavi. Ei au nevoie de medicamente, de doctori si, uneori, de paturi de spital. Toate astea au devenit tot mai rare si de tot mai proasta calitate. Exista oameni care nu muncesc pentru ca nu au unde. Sunt someri. In masura in care statul stimuleaza intreprinzatorii, apar noi locuri de munca si nu dispar locurile existente.

Dar, din pacate, in momentul de fata, mediul romanesc de afaceri e apreciat, in toate cercurile financiare din lume, ca fiind clientelar si corupt. In fond, realitatea pe care o descrie domnul Baconschi exista deja. Statul PDL nu face nimic pentru oamenii care nu muncesc si pe care i-am descris mai sus. Propaganda basesciana incearca sa asimileze aceste categorii largi cu hotii, profitorii, lenesii si falsificatorii de adeverinte medicale. O parte a societatii care e indignata, pe drept cuvant, de starea economiei e asmutita contra altei parti, mai slabe. Inca mai in nevoie. Comunistii explicau saracia unora prin bogatia altora. Aproape dadaist, dreapta basesciana si teoreticienii ei explica saracia unora prin saracia altora. O noua politica a sta­tului roman nici macar nu trebuie cautata prin strategii economice complicate sau ideologii. Cel putin intr-o prima faza. Ea se impune, de la sine, ca o urgenta. Asta inseamna, pur si simplu, intoarcerea cu fata la cetatean.

Statul asistential trebuie sa moara, dar in locul lui nu putem pune statul minimal. Trebuie sa construim un stat social RESPONSABIL. Ani buni vom avea nevoie de investitii si atentie pentru sanatate, invatamant si dezvoltarea infrastructurilor. Pentru ca daca ne propunem sa trecem prin criza sacrificandu-i cinic pe cei care nu ne voteaza vom face ceea ce nu ma sfiesc sa numesc, in actualele conditii, un genocid social.

Comentarii

comentariu

About the Author

-