Published On: lun, Oct 3rd, 2011

Alba-ca-zapada acoperita de funingine

Share This
Tags

Vorbim, pe buna dreptate, despre criza clasei politice. Nu scoatem o vorba despre criza societatii civile. Despre felul in care cultura civica regreseaza, in loc sa se emancipeze. E suficient sa facem o comparatie intre Alianta Civica si nou infiripata Miscare Populara, pentru a vedea cat de jos suntem in structurarea societatii civile, cat de neindurator ni s-au spulberat iluziile si ni s-au stricat moravurile, atâtea câte erau ele la inceputul anilor ’90.

Exista mari diferenta intre ceea ce intelegeam atunci prin societate civila si ceea ce se petrece astazi. Atunci, fondatoare a Aliantei Civice era Ana Blandiana. Astazi, cea care fondeaza structuri ale societatii civile este… fiica presedintelui (!?!). Societatea civila aduna atunci in strada sute de mii de oameni. Astazi, cei care invoca structurarea societatii civile se inconjoara de bodyguarzi si-i dispretuiesc pe oameni. Atunci, societatea civila, fie ca era vorba de Alianta civica ori de Solidaritatea universitara, cuprindea nume prestigioase, unele legitimate de rezistenta din vremea communista. Astazi, popularii, democratii si progresistii alcatuitori ai miscarilor civile sunt, numara printre ei tot felul de santajisti si santajati, de tradatori si oportunisti, de penali si penalizeti. Aceasta sa fie, oare, starea societatii civile, dupa doua decenii postcomuniste, acestia sa fie mandrii reprezentanti ai vremurilor celor noi, cocotati pe jertfa sutelor de tineri din Decembrie 1989?

Cel mai caraghios lucru dintre toate si care aseaza toate randuielile cu susul in jos, e faptul ca aceasta miscare populara nu e, ca orice forma de exprimare a societatii civile, nascuta sa lupte impotriva abuzurilor puterii, ci e chiar nascocita de putere! Nu s-a pomenit inca societate civila autentica aflata in siajul guvernamental. Societatea civila e neguvernamentala, nu guvernamentala? Ea nu se naste cu voie de la guvern, ci se opune vointei guvernului. Miscarea Populara si alte asemenea nascociri pediste si prezidentiale nu sunt forme de organizare a societatii civile, ci constituie o ofensa la adresa societatii civile, o modalitate lasa, vicleana si prefacuta de a oferi o cautiune morala unei guvernari nepricepute.

Comentarii

comentariu

About the Author

-