Published On: joi, Sep 22nd, 2011

Visul romanilor la libera circulatie, spulberat. Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost amanata

Share This
Tags

Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen se amana pentru o data neprecizata, dupa ce presedintia poloneza a UE nu a supus votului Consiliului JAI de astazi acest subiect, au declarat surse europene.

Reamintim cititorilor Infobraila ca spatiul Schengen este o zona de libera circulatie in Europa, statele membre  eliminand controalele la frontierele dintre ele, astfel incat sa fie posibila trecerea granitelor fara a prezenta actele de identitate si fara opriri de control.

Acordul de libera circulatie a fost semnat la 14 iunie 1985 in mica localitate luxemburgheza Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania si tarile de Jos, care si-au deschis granitele la 26 martie 1995. Pana in prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au si implementat,

Intrarea Bulgariei si Romaniei in spatiul european Schengen de libera circulatie se izbeste de opozitie. Intrate in Uniunea Europeana in anul 2007, Romania si Bulgaria ar fi trebuit, conform intelegerii initiale, sa fie primite in zona Schengen in luna martie 2011. Intrarea s-a amanat insa, in Romania, motivele invocate fiind lipsa de progres pe domeniul reformelor in justitie si coruptia.

Romania si Bulgaria sunt nemultumite si intrigate de aceste pozitii politice, ele sustinand ca argumentele citate nu fac parte din criteriile de acceptare (conditii) in zona europeana Schengen.

Presedintele roman, Traian Basescu a sustinut in fata diplomatilor straini, prioritatea politica pentru Romania a intrarii in spatiul Schengen. El a reafirmat ca Romania este la fel de angajata ca si celelalte tari ale UE pentru asigurarea securitatii interne in Uniunea Europeana. Cele doua tari sud-est europene au sperat ca, asa cum era programat, vor intra in zona in luna martie 2011. Insa nici pana in acest moment nu este inca stabilit un termen pana la care Romania si Bulgaria sa fie admise.

Comentarii

comentariu

About the Author

-