Published On: mar, Sep 20th, 2011

Victorie socialista in landul Berlin

Share This
Tags

In urma alegerilor de duminica aceasta, Landul Berlin ramane pe mai departe un fief social-democrat, SPD ocupand locul intai, urmat de crestin-democrati si de verzi. In legislativul landului german au mai intrat cei de la Linke si, suprinzator prin proportia rezultatului, cei de la Partidul Piratilor – care au obtinut aproximativ 9% din numarul voturilor. Klaus Wowereit, primarul social-democrat al Berlinului, a reusit sa castige un al treilea mandat.

SPD isi confirma forta in Berlin si primeste, pe aceasta cale, un imbold pentru alegerile generale de la anul, alegeri despre care tot mai multa lume considera ca ar putea inseamna finalul mandatului Angelei Merkel si pierderea governarii de catre CDU.

In ultimele luni, asistam la semnale electorale, mai mult sau mai putin clare, care indica faptul ca politica de alienare promovata de unele formatiuni ale dreptei trezeste o reactie profounda de respingere. Paradoxal, Germania nici nu este exemplul cel mai concludent pentru acest fenomen, caci nu Berlinul a luat cele mai dure masuri de austeritate (spre deosebire de Romania, Portugalia, Spania, in Germania lucrurile sunt mult mai asezate; Grecia cred ca o putem elimina deja din discutia aceasta).

In ciuda „renasterii” neo-conservatorismului in ultimii ani, vedem ca societatea incepe sa reactioneze la acele atitudini si propuneri care duc Europa in postura de a pierde ce s-a castigat in zeci de ani, atat din punct de vedere al relatiilor intrasocietale, cat si din punct de vedere economic si al nivelului de trai. Sa ne uitam si la exemplul danez, unde partidul de guvernamant, care incepuse sa adopte o linie dura impotriva imigratiei, a pierdut alegerile. Evident, nu acesta a fost insa motivul principal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-