Published On: mar, Sep 20th, 2011

USL vrea sa salveze de pe marginea prapastiei domeniul Sanatatii

Share This
Tags

Sanatatea in Romania este pe marginea prapastiei, iar situatia generala in care se gaseste sistemul medical din Romania incalca toate cele 14 puncte din Carta Europeana a drepturilor pacientilor, considera secretarul Consiliului National al PSD, Codrin Stefanescu. „Lipsa celor mai elementare conditii din spitale, situatia economica precara, injumatatirea de la an la an a bugetelor alocate, lipsa medicamentelor si a instrumentarului medical, aparatura medicala depasita, iar in unele cazuri chiar inexistenta sau conditiile improprii pentru tratarea pacientilor, determina tot mai multi medici sa depuna memorii si petitii conducerilor spitalelor. In acest mod, cadrele medicale reclama situatia descrisa mai sus, si, mai mult decat atat, ‘isi rezuma dreptul de a-si mai asuma raspunderea actului medical’”, afirma Codrin Stefanescu.

Potrivit acestuia, astfel de pozitii socheaza prin modul transant in care medicii trag un puternic semnal de alarma asupra dezastrului din sistemul medical romanesc. “Si, in acelasi timp, obliga directorii de spitale sa ‘bombardeze”, la randul lor, cu petitii si memorii, Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Sanatate etc., de la care, evident, nu primesc niciun raspuns”, a adaugat secretarul Consiliului National al PSD.

Un ultim caz exemplificat de social-democrat este cel de la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde mai multi sefi de sectii, medicii de un profesionalism indubitabil, chirurgi renumiti, printre care si fostii ministrii ai Sanatatii Mircea Beuran si Daniela Bartos au depus memorandumuri asemanatoare directorului general al spitalului, profesor doctor Alexandru Macovei. „Acestia, la fel ca si colegii lor din alte centre medicale, isi declina responsabilitatea actului medical, din cauza conditiilor inacceptabile in care sunt obligati sa trateze pacientii si a lipsei de medicamente. Mai mult decat atat, la sectia Urgenta, personalul de garda este aproape pe punctul de a refuza primirea bolnavilor, din cauza lipsei medicamentelor de baza, chiar si in cazul unor interventii minimale. Adica, pe scurt, pur si simplu nu mai au nimic din ceea ce este necesar pentru a salva viata unui pacient“, argumenteaza Stefanescu.

Va creste bugetul sanatatii la 6%

Constienta de situatia critica in care se afla domeniul Sanatatii in Rom@nia, USL incearca sa remedieze problemele, cresc@nd bugetul la 6%. {n aceste conditii, o serie de principii ale viitorului program de guvernare al USL in domeniul Sanatatii au fost analizate de specialisti din cadrul PSD, PNL si PC, impreuna cu reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniu si ai asociatiilor de pacienti. “Am avut ca invitati reprezentanti ai asociatiilor profesionale ale medicilor, ale farmacistilor, ale asistentilor medicali, impreuna cu care am incercat sa geenram o serie de concluzii care sa fie o baza de discutii pentru un viitor program de guvernare al USL. (…) Aceste discutii vor continua, nu este vorba de o pozitie finala a USL, aceste principii constituie preocupari ale noastre”, a declarat, dupa incheierea dezbaterilor, medicul Alexandru Rafila, vicepresedintele Departamentului de Sanatate al PSD.

Unul dintre principiile de baza discutate a fost acela ca fondurile existente sa fie folosite integral si transparent pentru sanatatea cetatenilor din Romania, iar cresterea procentajului din PIB alocat sanatatii sa se faca progresiv, in urmatorii ani, de la nivelul actual de 3,8% pana la un nivel de 6%, care este nivelul minim la nivelul Uniunii Europene.

Un alt principiu se refera la pachetul social de servicii de sanatate, care va fi bazat pe nevoi si pe costuri reale, modul de acordare si de finantare a acestui pachet urmand sa fie diferentiat in functie de categoriile de beneficiari.

Alte doua concluzii se refera la regandirea programelor nationale de sanatate si dezvoltarea unor programe la nivel regional, tinand cont de patologiile specifice, precum si la remodelarea procesului de descentralizare, prin acordarea unor puteri reale autoritatilor locale.

Un ultim punct asupra caruia participantii la discutii au cazut de acord este cel referitor la largirea accesului populatiei la servicii de sanatate, in special la cele de medicina primara, medicina de familie si din ambulatoriile de specialitate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-