Published On: mie, Sep 7th, 2011

USL va trata cu respect opozitia, asa cum o face UDMR in prezent

Share This
Tags

*Daca va castiga alegerile, USL va colabora si va trata cu respect opozitia, luand ca model atitudinea actuala a UDMR

In urma unor discutii care au avut loc ieri, intre liderii social-democrati si cei de la UDMR, Ponta a declarat ca nu se mai poate vorbi de iesirea UDMR-ului din actuala majoritate parlamentara, in schimbul garantarii participarii la guvernare pana in 2016, asa cum afirmase initial Crin Antonescu. “Nu am mai ridicat aceasta problema, nu cred ca mai este cazul. Sa mergem la alegeri si când vom fi noi la guvernare vom discuta cu toate fortele politice din opozitie, inclusiv UDMR, mai putin PDL”, a afirmat Ponta.

De asemenea, presedintele PSD a mai afirmat ca, in situatia in care, in 2012, USL va castiga alegerile, va trata opozitia cu respect si va colabora cu UDMR, asa cum ei au respect fata de USL in momentul de fata, cand UDMR este la putere, iar USL in opozitie. “Dupa 2012, daca USL are peste 50%, vom fi noi la guvernare, dar vom avea respect si colaborare cu opozitia, asa cum acum UDMR arata respect fata de noi, ei fiind la putere si noi in opozitie”

Liderii PSD si cei ai UDMR nu au ajuns, in urma discutiilor de ieri la o pozitie comuna asupra calendarului alegerilor. In opinia USL-ului, alegerile parlamentare ar trebui totusi sa aiba locinaintea celor locale, desi dupa parerea lui Kelemen Hunor, comasarea alegerilor este avantajoasa atat la nivel politic, cat si social. Pe de alta parte, cele doua partide au ajuns la o alta intelegere, in ceea ce priveste prezenta in mod proportional a minoritatilor nationale in Parlament:  ”Nu poti sa ai o minoritate de doua milioane de maghiari si sa nu ai deloc reprezentare in Parlament sau sa ai trei deputati”, a spus Ponta. El a precizat ca USL sustine acest tip de reprezentare proportionala a minoritatilor in Parlament in varianta votului uninominal pur. Si Kelemen a sustinut varianta reprezentarii proportionale, mentionând ca la asta se poate ajunge prin mai multe metode, cea preferata de UDMR fiind cea a sistemul mixt de vot, uninominal combinat cu liste de partid.

Comentarii

comentariu

About the Author

-