Published On: lun, Sep 5th, 2011

USL si PDL s-au pus de acord in privinta alegerilor

Share This
Tags

*In ciuda neintelegerilor din ultima vreme, dintre democrat-liberali si liderii opozitiei, privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, ieri dimineata, coalitia a cazut de acord cu aceasta idee.

Dupa lungi discutii, partidele din arcul guvernamental au cazut de acord asupra comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare, insa ramane in discutie sistemul de vot care va fi adoptat pentru legislative. Varianta comasarii este amanarea pana in toamna anului 2012 a alegerilor locale, insa nu s-a stabilit o data pentru organizarea acestora. In aceste conditii urmeaza sa fie elaborate doua texte: unul pentru legea privind alegerile parlamentare si locale, si cel de-al doilea, pentru modificarea legii privind statutul alesilor locali.

PDL vrea ca alegerile parlamentare si cele locale sa aiba loc simultan in data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutata in coalitie impreuna cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discutiilor purtate duminica la reuniunea PDL de la Parlament.

Deputatul PDL, Sulfina Barbu, a declarat duminica, dupa intalnirea parlamentarilor partidului cu premierul Emil Boc, ca incepand din 18 noiembrie anul viitor se vor putea desfasura alegerile parlamentare si locale, aratand ca acest lucru rezulta din punct de vedere constitutional. Barbu a sustinut ca la intalnire nu s-ar fi discutat despre termenul la care ar avea loc alegerile, dar ca, din punct de vedere constitutional, incepand din data de 18 noiembrie alegerile ar fi fezabile. Ea a explicat ca solutia este de prelungire a mandatului alesilor locali pana in noiembrie si ca mandatul actualului Parlament a inceput pe 11 decembrie 2008, cand parlamentarii au depus juramantul, iar alegerile ar trebui sa fie stabilite astfel incat mandatul viitorilor parlamentari ar trebui sa inceapa dupa 11 decembrie 2012. “Din aceste calcule rezulta ca, incepand din data de 18 noiembrie, alegerile sunt fezabile”, a adaugat deputatul PDL.

Pe de alta parte, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a sustinut ca la reuniunea parlamentarilor PDL de duminica nu s-a hotarat o data privind alegerile, precizand ca acest lucru este stabilit de Guvern. “Data alegerilor o stabileste Guvernul. Nu s-a discutat nicio varianta in ceea ce priveste data alegerilor comasate sau necomasate. Nimeni nu a luat in calcul data de 18 noiembrie”, a sustinut Ioan Oltean.

Comentarii

comentariu

About the Author

-