Published On: joi, Sep 15th, 2011

Taxa pentru naivitate si lipsa de informare

Share This
Tags

*Un nou caz de inselatorie prin telefon a intrat in atentia politistilor- victima a trimis bani si coduri de reincarcare ale cartelelor telefonice, in valoare de 3.140 de lei, unui fals operator al unei companii de telefonie mobila.

Politistii de la Biroul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Braila efectueaza cercetari pentru depistarea autorului unei infractiuni de inselaciune prin telefon.

Victima a fost apelata pe telefonul mobil de la un numar de telefon privat de catre o persoana care s-a recomandat operator al unei companii de telefonie mobila, fiind anuntata ca a castigat suma de 10.000 euro la un concurs.

Falsul operator i-a cerut victimei sa cumpere cateva cartele, sa trimita codurile de reincarcare la un anumit numar de telefon si suma de 2.600 de lei de la un oficiu postal din Bucuresti pe un anumit nume.

Efectuand verificarile necesare, politistii au stabilit ca nu exista nicio persoana inregistrata cu numele respectiv si ca victima a fost escrocata.

Politistii atrag atentia celor care primesc astfel de apeluri telefonice sa manifeste prudenta si, in situatii asemanatoare, este obligatoriu sa verifice daca ceea ce li se comunica este adevarat, prin informarea la un centru specializat al companiei de telefonie mobila, sau pot solicita date prin serviciile de informatii clienti de la operator.

Fiecare cetatean trebuie sa stie ca, in general, pentru a castiga un premiu, presupune participarea voluntara la un concurs sau competitie. Chiar daca participantul nu trebuie sa treaca anumite probe speciale, este necesara cel putin inscrierea voluntara. Este vorba despre acceptul clar de a participa la un concurs al carui regulament trebuie obligatoriu cunoscut de catre participant. Pentru simplu fapt ca sunt abonati sau doar folosesc serviciile, de orice tip ar fi acestea, ale unui furnizor, nu inseamna ca pot fi castigatorii vreunui premiu. „Castigatorul” trebuie sa inteleaga faptul ca nu va primi niciodata un premiu numai pentru ca exista in baza de date a unui furnizor de servicii, ca orice concurs este mediatizat, si ca este obligatorie existenta unui regulament de desfasurare, accesibil tuturor celor care doresc sa-l consulte.

Banii si premiile nu vin niciodata din senin, cand nici nu te astepti. Din pacate, naivitatea si lipsa de informare a unora dintre cetateni sunt speculate cu mare abilitate de cei care aleg sa obtina bani cu orice pret. Infractorii profita de superficialitatea celor care cred ca au fost binecuvantati de soarta si au castigat marele premiu la un concurs la care nu au participat niciodata.

Mai mult decat atat, daca mai achita si anumite taxe anterior ridicarii unui premiu imaginar, nu poate fi vorba decat de o imensa lipsa de informare si de un comportament lipsit de responsabilitate. Aceste conduite vor fi permanent speculate de infractorii care vor gasi intotdeauna victime in randul acestor persoane, fara sa depuna prea multe eforturi.

Comentarii

comentariu

About the Author

-