Published On: mie, Sep 7th, 2011

Stanga – victorioasa in alegerile din Germania

Share This
Tags

Duminica, 4 septembrie, au avut loc alegerile pentru parlamentul din landul Mecklenburg-Vorpommern, in urma carora au fost inregistrate urmatoarele rezultate: SPD (social-democratii) – 35,7%; CDU (crestin-democratii) – 23,1%; Linke (socialistii) – 18,4%; Verzii (ecologisti) – 8,4%; NDP (neo-nazisti) – 6%. Prin raportare la precedentele alegeri, SPD a castigat 5 mandate, CDU a pierdut 4, FDP (liberali) au pierdut 7, iesind din parlamentul de land, iar Verzii au obtinut 6 mandate si au reusit intrarea [n parlament. Acestea sunt datele esentiale ale statisticii electorale. Principalele semnificatii politice ale alegerilor de land din Germania sunt, in opinia mea, urmatoarele:

* Electoratul din cel mai putin dezvoltat economic land german a transmis un mesaj de avertizare catre guvernul federal, condus de Angela Merkel. Germanii au dat un semnal puternic de nemultumire la adresa politicilor economice si sociale ale unui guvern de dreapta. In unele regiuni ale landului Mecklenburg-Vorpommern somajul atinge si rate de pana la 30%, iar de la nivel federal (guvernul de la Berlin) nu au fost intreprinse masuri foarte eficiente pentru crearea de noi locuri de munca, guvernul de dreapta lasand aceasta misiune exclusiv pe seama pietei.

* Cu toate ca SPD s-a aflat intr-o mare coalitie cu CDU dupa alegerile de land din 2006, avand primul ministru, pe domnul Erwin Sellering, social-democratii nu au fost sanctionati electoral deoarece alegatorii stiu ca puterile guvernului de land sunt limitate, responsabilitatea principala pentru somaj si subdezvoltare revenind guvernului central.

* SPD si-a concentrat mesajul electoral asupra pericolului neo-nazist. Merita de semnalat in acest sens abordarea consensuala a partidelor democratice in privinta relatiei cu NPD: indiferent de rezultatul alegerilor neo-nazistii nu vor fi inclusi in guvern.

* Mentinerea partidului Stangii ca a treia forta politica la nivel de land este rezultatul esecului partial al unificarii Germaniei. Exista in estul Germaniei categorii de alegatori care regreta esecul statalitatii RDG, desfiintarea unei bune parti a industriei socialiste si mentinerea saraciei, in pofida costurilor economice imense ale reunificarii. O alta categorie de votanti ai Stangii sunt tinerii nemultumiti de dominatia capitalismului financiar, fiind impotriva globalizarii economice.

* Iesirea din parlamentul de land a FDP era de asteptat, deoarece de la nivel federal liberalii au transmis mesaje radicale de dreapta, privind acceptarea dominatiei pietei asupra statului. In mod evident, mesajele ultra-liberale ale „baietilor”, cum sunt numiti liderii FDP in Germania, nu puteau fi acceptate intr-un land confruntat cu grave probleme socio-economice.

* Succesul Verzilor in Germania se explica prin dorinta tinerilor de a iesi din logica competitiei marilor partide, SPD si CDU, votantii alegand o varianta considerata a fi diferita fata de partidele traditionale.

* Intrarea neo-nazistilor in parlament este reactia de protest a acelor alegatori tacuti, care nu-si declara optiunile politice in sondaje, dar care voteaza cu un partid antisistem, intolerant, antisemit si impotriva imigrantilor. Cu toate ca emigrantii sunt la nivelul landului Mecklenburg-Vorpommern sub 2%, nefiind o prezenta masiva, dimensiunea simbolica este mai importanta decat realitatea statistica. Mentinerea in parlamentul de land a NDP trebuie corelata cu un fenomen specific fostei Germanii Democrate: migratia interna a femeilor spre vestul si sudul Germaniei, spre marile orase. Multe sate si mici orase din nord-estul Germaniei sunt populate majoritar de barbati, iar in randul acestor comunitati masculine ideile naziste gasesc un teren roditor. Femeile joaca un factor de echilibrare a comunitatilor umane, care este insa mult slabit in landul Mecklenburg-Vorpommern.

Rezumand, in Germania exista trei partide de stanga, SPD, Linke si Verzii, care au acum impreuna peste 60% din optiunile de vot. Cu toate acestea, guvernul federal este format de CDU si FDP. Desigur, din motive istorice sau personale cele trei partide nu au reusit sa ajunga la o intelegere la nivel federal. Spre exemplu, in alegerile din landul Berlin ce vor avea loc in 18 septembrie batalia principala se poarta intre SPD si Verzi, acestia din urma fiind deschisi pentru o coalitie cu CDU, doar pentru a obtine primaria Berlinului. Semnificatia mai larga a alegerilor victoriose din landul Mecklenburg-Vorpommern, urmata de, sper eu, un rezultat foarte bun in Berlin pentru SPD, este aceea ca stanga recucereste, pas cu pas, Europa. Sper ca alegerile de anul viitor sa aduca o victorie a stangii, impreuna cu liberalii, si in Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

-