Published On: joi, Sep 22nd, 2011

Senatul va adopta o declaratie care sa conteste decizia de blocare a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen

Share This
Tags

Senatorii au aprobat in sedinta de plen completarea ordinii de zi prin introducerea unei declaratii a Senatului care sa conteste deciziile luate in parlamentele nationale ale unor state ale Uniunii Europene privind blocarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Propunerea a fost formulata de vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu (UNPR) si a primit 76 de voturi „pentru“, un vot „impotriva“ si o „abtinere“.Anumite formule de exprimare din textul declaratiei Senatului, citit in plen de Cristian Diaconescu, au fost contestate de parlamentarii Opozitiei, astfel ca textul a fost modificat si completat.

Textul initial, propus de senatorul Cristian Diaconeascu este urmatorul:

„Parlamentul Romaniei ia act cu ingrijorare si dezaproba categoric deciziile luate in parlamentele nationale ale unor state partenere din UE privind blocarea tarii noastre privind aderarea tarii noastre la Acordul Schengen. Atragem atentia forurilor comunitare si tarilor membre ale Uniunii Europene in legatura cu faptul ca cetatenii romani sunt cetateni europeni, cu drepturi depline in spatiul comunitar, drepturi care rezulta din Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ratificat de fiecare dintre statele membre ale UE.

Incalcarea cetatenilor romani in spatiul comunitar reprezinta, in principal, o grava atingere a adusa principiilor fundamentale care stau la baza constructiei Europene si un act fara precedent. Asa cum rezulta din actele constitutive europene, precum si din Tratatul de aderare, Romania a indeplinit integral cele trei criterii de la Copenhaga, respectiv politic, economic si aquis comunitar, ca de altfel si pachetul de obligatii Schengen, preluat in cadrul juridic general al Uniunii Europene.

Romania a dovedit vocatie europeana constanta si consecventa, in acest fel devenind membra cu drepturi depline a UE la 1 ianuarie 2007. Consideram ca exprimarea solidaritatii si unitatii europene vor trebui sa prevaleze in continuare in fata exceselor de politicianism intern exprimate prin gesturi de natura sa accentueze tendintele populisme, xenofobe si eurosceptice. Parlamentul Romaniei constata ca fiind indeplinite toate obligatiile tehnice cuprinse in criteriile de aderare, aspect confirmat, de altfel, si de Parlamentul European (…) si solicita statelor membre luarea unei decizii juste in realizare a procesului de aderare a procesului Romaniei de aderare la Spatiul Schengen“.

Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Teodor Melescanu, a sustinut ca termenul „dezaproba“ nu este oportun, propunand ca acesta sa fie inlocuit cu formula „considera nefondate“. De asemenea, Melescanu a propus ca la finalul textului declaratiei sa fie adaugata o fraza prin care Senatul sa solicite Executivului continuarea eforturilor pentru indeplinirea acestui obiectiv.

Comentarii

comentariu

About the Author

-