Published On: mie, Sep 21st, 2011

Senatorului Varujan Vosganian i-a fost conferita, la Erevan, prin decret prezidential, medalia “Movses Khorenati”

Share This
Tags

O delegatie a Uniunii Armenilor din Romania, condusa de senatorul Varujan Vosganian, presedinte al UAR, participa, in aceste zile, la Erevan, la festivitatile prilejuite de implinirea a doua decenii de la dobandirea independentei Republicii Armenia. Din delegatie fac parte Hacik Garabet, vicepresedinte UAR si seful filialei Dobrogea, dr. Zareh Nazarian, vicepresedinte si seful filialei Iasi, Ioan Esztegar, vicepresedinte si seful filialei Transilvania, Lucian Simion, seful filialei Tulcea precum si Ioan Calinescu, seful filialei Dumbraveni.

In cadrul festivitatilor, a avut loc o ceremonie in cadrul careia presedintele Republicii Armenia, Serj Sarkissian, insotit de presedintele Republicii Karabagh, Bako Sahakyan, de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos al tuturor armenilor, precum si de Sanctitatea Sa Aram, Catolicos al Marii Case de Cilicia, a oferit inalte distinctii unor lideri ai diasporei armene. Pentru “activitatea rodnica si indelungata depusa pentru mentinerea identitatii poporului armean, pentru promovarea culturii armene precum si pentru sporirea prestigiului Republicii Armenia printre statele lumii”, senatorului Varujan Vosganian i-a fost conferita, prin decret prezidential, medalia “Movses Khorenati”.

Movses Khorenati (Moise din Khoren), este unul dintre marii carturari ai lumii. A trait in perioada secolului de aur al culturii armene (cca 410 – 490), a fost primul autor al unei Istorii a armenilor si este evocat in calendarul armean gregorian printre Sfintii Traducatori ai Bibliei, alaturi de calugarul Mesrob Mastot si patriarhul Sahag Partev. Moise din Khoren este unul dintre primii istorici care in lucrarile lor pomenesc de vlahii traitori pe malul stang al Dunarii. Medalia Movses Khorenati” se acorda pentru contributia adusa pe taramul culturii si civilizatiei armene, a pastrarii identitatii armene si a promovarii valorilor fundamentale ale umanitatii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-