Published On: mie, Sep 21st, 2011

S-a schimbat pozitia Puterii fata de venirea Regelui Mihai in Parlament

Share This
Tags

Ziua de 25 octombrie 2011 va marca o premiera in istoria recenta a Romaniei: o sedinta pentru omagierea Majestatii sale, Regele Mihai, cu ocazia implinirii a 90 de ani. Decizia finala a Parlamentului a venit insa dupa doua zile de controverse si o schimbare de macaz din partea reprezentantilor Puterii: daca initial au fost impotriva sedintei omagiale, acestia si-au dat ulterior concursul la initiativa PNL. Totul, condimentat cu o iesire dura a PDL-istului Teodor Paleologu, care a gasit “ghiolbanii FSN-iste” in atitudinea colegilor sai de partid.

Liberalii sustinuti de PSD au solicitat luni conducerii Parlamentului sa se organizeze pe 25 octombrie o sedinta de plen comun pentru omagierea Majestatii sale Regele Mihai cu ocazia implinirii a 90 de ani.

Reprezentantii Puterii – care detin majoritatea in Birourile Permanente reunite – au respins propunerea. Democrat liberalii au spus ca solicitarea PNL a fost respinsa pentru ca “nu respecta cadrul constitutional”, iar persoanele care vorbesc in sedinta reunita a Parlamentului trebuie sa detina rangul de “sef de stat si in functie”.

Anastase a precizat ca liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a venit cu o propunere “de impacare” si anume organizarea unui eveniment dedicat Regelui Mihai, dar nu la nivelul plenului. “Pornind de la principiul ca nu vorbim despre un sef de stat in functie, propunerea facuta de PDL a vizat un eveniment care sa aiba solemnitatea necesara, dar sa nu vizeze plenul, dar in care sa se implice toate grupurile parlamentare. Nu a fost acceptata aceasta idee si nici evenimentul propus de grupurile parlamentare PNL. (…) In momentul in care am venit cu o propunere alternativa, am sustinut acea propunere cu toata dorinta de a respecta acest eveniment si de a-i da solemnitatea necesara, dar respectand si cadrul constitutional in sensul ca noi am invitat sefi de stat sa se adreseze plenului si am avut o singura exceptie, in momentul in care era perceput ca rang de sef de stat si in functie”, a explicat Anastase.

Principele Radu Duda: “Povestea cu Constitutia este o bazaconie. Daca Carol I ar fi tinut cont de aceste trucuri nu ar mai fi facut Romania”

Intr-un interviu la Antena 3, principele Radu Duda a comentat disputa din parlament si motivul invocat de democrat-liberali pentru care au respins organizarea unei sedinte solemne dedicata regelui Mihai.

“Povestea cu Constitutia este o bazaconie. Asa cum exista un articol care spune ca articolul 1 nu poate fi schimbat, poate sa apara un alt articol care sa poata spune ca articolul 1 poate fi schimbat. Astea sunt trucuri juridice. Daca Carol I ar fi tinut cont de aceste trucuri nu ar mai fi facut Romania”, a spus Duda.

Liderul grupului PNL din Camera, Calin Popescu Tariceanu, a solicitat marti in sedinta comuna a celor doua Camere introducerea pe ordinea de zi a propunerii privind organizarea sedintei solemne dedicata regelui Mihai. “Va solicit (…) ca in ziua de 25 octombrie sa organizam o sedinta solemna Parlamentului, ocazie cu care sa-l invitam pe Regele Mihai sa se adreseze Parlamentului, ocazie care ar marca implinirea varstei de 90 de ani a Majestatii Sale si, in acelasi timp ar fi un prilej de evocare istorica si omagiere a singurei personalitati in viata inca dintre sefii de stat din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ar fi un bun prilej sa ne intoarcem privirea spre momentele importante ale istoriei romanesti si un bun prilej sa aratam ca ne pretuim istoria si oamenii care au faurit istoria acestei tari”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Teodor Paleologu: Tocmai declaratiile presedintelui Basescu ar obliga majoritatea actuala sa aiba obraz

Vicepresedintele PDL, Teodor Paleologu a luat cuvantul in plen facand apel catre colegii sai de partid sa accepte solicitarea liberalilor ca o reparatie morala fata de regele Mihai dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu. “Nu vorbesc in numele grupului PDL, vorbesc in numele meu si fac apel catre colegii din grupul PDL sa voteze si ei pentru invitarea regelui Mihai. Este o chestiune de obraz. Motivul invocat ca Regele Mihai nu ar fi sef de stat nu tine, e chestiune de obraz, e o chestiune de intalnire cu istoria noastra. Tocmai declaratiile din luna iunie ale presedintelui Traian Basescu ar obliga majoritatea actuala sa aiba obraz si sa ne delimitam de ghiolbaniile republicane ale unor colegi care au spus ca ‘baiatul care a fost decorat de Stalin’. Asa ceva este inacceptabil! Asta nu este o criticare a partidului, ci a mojiciei unora. Este vorba aici despre ghiolbaniile FSN-iste ale unor colegi de partid”, a declarat de la tribuna Parlamentului, Paleologu.

Parlamentarii USL au aplaudat indelung interventia lui Paleologu care a coborat de la tribuna si a strans mana colegilor din Opozitie. Pledoaria lui Paleologu i-a convins pe colegii de Coalitie, toti reprezentantii UDMR si cei ai Minoritatilor votand alaturi de PNL si PSD introducerea propunerii pe ordinea de zi.

Inaintea votului final, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a explicat de la tribuna: “Nu suntem impotriva unei solemnitati. (…) Sustinem ca este nevoie sa avem o astfel de solemnitate, dar nu in interiorul plenului Parlamentului. In orice alta sala. Ne abtinem de la vot daca este in aceasta sala”.

Cu 203 pentru, trei impotriva si 46 de abtineri propunerea liberalilor a fost acceptata. Parlamentarii UDMR, cei ai Minoritatilor si 5 pedelisti (Teodor Paleologu, }tefan Dragulescu, Catalin Croitoru, Mihaela Popa, Iosif Blaga) au votat pentru organizarea sedintei solemne in cinstea regelui Mihai.

Comentarii

comentariu

About the Author

-